Blatter objasnio kako su se namiještali žrijebovi u Evropi

Nogomet 14. jun 201609:39 > 09:41
Izvor: N1

Donedavni prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter u velikom intervjuu za La Nazione priznao je da je svjedočio namiještanju žrijeba.

“Naravno da je moguće. Bio sam svjedok da se u Evropi to radilo. Prije izvlačenja stavite loptice u zamrzivač, i kada ih dodirnete – znate koje su hladne, ili tople. Tako znate koju kuglicu trebate izvaditi”, pojasnio je Blatter.

Reklo bi se da je to “stara metoda”, no kada to kaže čovjek koji je bio na krovu svjetske fudbalske organizacije onda vam baš i nije svejedno.

On je pak kazao da niti jedno takmičenje pod okriljem FIFA-e nije bilo namješteno, ali to ne može reći za evropska natjecanja.

Priznao je i to da je mogao namiještati izvlačenja, ali to nikada nije radio.

“Postoji samo jedna osoba s tom moći u Evropi. Artemio Franchi je to radio u izvlačenjima klupskih takmičenja”, kazao je Blatter. Franchi je bio predsjednik UEFA-e od 1973. do 1983. godine.

“Mojom magijom sam mogao raditi šta sam htio, ali moja žrijebanja su bila poštena. Nikada nisam dirao kuglice, ali sa sistemom toplo-hladno ste to mogli raditi”, kazao je, dodavši da se tim sistemom moglo pomoći ili odmoći bilo kojoj reprezentaciji ili klubu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.