Enrique o prekidu saradnje: Moreno mi nije bio lojalan!

Nogomet 27. nov 201914:18 > 14:22
Izvor: Reuters/Susana Vera

Luis Enrique se zvanično vratio na funkciju selektora fudbalske reprezentacije Španije poslije višemjesečne pauze zbog porodične tragedije, kada mu je devetogodišnja kćerka preminula nakon teške bolesti.

Prije nekoliko dana se pojavila informacija da Enrique sada ne želi u svom stručnom štabu Roberta Morena, što je mnoge začudilo, s obzirom  da mu je bio pomoćnik i u nacionalnom timu i u klubovima koje je vodio. Selektor je sada na svojoj promociji odlučio da obrazloži tu odluku.

„Ovo je poseban dan za mene, vraćam se kući, u reprezentaciju, s namjerom da završim projekat. Prinuđen sam da ponudim neka objašnjenja. Osoba sam koja se klanja kontroverzi, radio sam to kroz cijelu karijeru, ali ovoga puta kontroverze potiču od osobe s kojima sam sarađivao godinama. Jedini odgovoran što Roberto Moreno nije i dalje dio mog stručnog štaba sam ja. Ni predsjednik saveza Rubiales, ni sportski direktor reprezentacije Molina, nego ja“, rekao je Enrique, pa potom nastavio:

“Pozvao me je, sreli smo se u mojoj kući i tokom razgovora osjetio sam da želi da vodi selekciju na EP, a da kasnije, ukoliko poželim da se vratim – pošto je takav dogovor bio sa čelnicima – on opet postane moj pomoćnik. Razumijem da je uzbuđen zbog životne prilike koja mu se ukazala, jer je radio naporno i ambiciozan je, što su kvalitetni kakvi moraju da se cijene. Međutim, za mene je to predstavlja nelojalnost. Ja tako nešto nikad ne bih uradio, niti pored sebe želim ljude koji na sličan način razmišljaju. Pretjerana ambicija nije vrlina, već – mana. I to velika. Rekao sam mu tad da ga ne želim u svom stručnom štabu nikad više i da od toga ne odstupam. Rekao sam mu i da ću u jednom trenutku se vratiti na posao, samo ne znam kad. Sastanak se završio tako što sam pozvao ostale saradnike iz stručnog štaba i rekao im svoje mišljenje.

“Isto tako, ne želim da se moje riječi pogrešno shvate. Da razjasnimo: nikad se nisam nudio FS Španije, niti zvao ljude da me vrate u selektorsku stolicu, još manje da sam tražio od trećih osoba da u moje ime zivkaju ljude. U cijeloj ovoj priči, nisam dobar policajac, ali nisam ni zlikovac”, poručio je Enrique.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad