Fudbalsko suđenje stoljeća: Velika Britanija protiv Manchester Cityja

Nogomet 30. nov 202313:40 0 komentara
REUTERS/Carl Recine

Fudbalsko suđenje stoljeća zakazano je za jesen 2024. godine.

Tada će se Manchester Cityju, aktuelnom prvaku Evrope i Engleske, suditi za čak 115 pojedinačnih slučajeva kršenja finansijskih pravila koja regulišu poslovne i sportske odluke klubova u Premijer ligi.

JOŠ SPORTA

Još od kada je Everton ove sezone kažnjen oduzimanjem deset bodova za daleko blaže prekršaje od onih kojim tužilaštvo tereti klub u vlasništvu kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, na Ostrvu traju špekulacije šta bi bila adekvatna sankcija u slučaju manchesterskih plavih. Naravno da se pominje i izbacivanje u niži rang, a tim povodom menadžer tima Pep Guardiola odgovorio je da su veće šanse da ostane ako ekipa završi u Ligi 1 nego ako odbrani titulu ove sezone.

Istraga povodom sumnji u poslovanje Manchester Cityja trajala je pet godina, od 2018. do početka ove godine, a postupak pred sudom biće otvoren za otprilike godinu dana, pišu britanski mediji. To znači da “Građani” bar do početka sezone 2024/25 mogu da razmišljaju samo o sportskim temama, za razliku od vlasnika koji su uveliko angažovali najskuplju i najmoćniju advokatsku kancelariju u Velikoj Britaniji i najavili da će “potući” sve optužbe.

Razlog za ovo odlaganje početka suđenja je, pišu mediji, otkrivanje novih intrigantnih podataka i sve veći broj svjedoka koji su voljni da daju iskaz u Tužilaštvu, tako da će istraga trajati praktično do narednog ljeta.

REUTERS/Phil Noble

Presuda se očekuje tokom 2025. godine, ukoliko ne bude odlaganja početka suđenja.

City će tokom procesa odgovarati na optužbe koje se bave poslovnim odlukama čak do sezone 2009/10. Šeik Mansur Bin Zayed Al Nahyan postao je vlasnik kluba 2008 godine.

Za predsjednika je postavljen blizak prijatelj kraljevske porodice, Kaldon Al Mubarak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!