Halilhodžić za francuski medij: Umjesto u Kataru, ovdje sam na kiši

Nogomet 07. dec 202213:24
Izvor: REUTERS/Toru Hanai

Vahid Halilhodžić u velikom intevrvjuu za francuski medij So Foot govorio je o aktuelnom prvenstvu svijeta u Kataru i mnogobrojnim drugim temama.

Halilhodžić je pred početak Mundijala u Kataru dobio otkaz na klupi Maroka, a njegovo mjesto preuzeo je Walid Regragui, koji je “Lavove sa Atlasa” odveo u četvrtfinale svjetskog prvenstva, izbacivši nakon penala veliku Španiju.

“Umjesto u Kataru, ovdje sam na kiši. Zaista sam tri godine temeljno ulagao u ovaj projekt i još uvijek je to Svjetsko prvenstvo koje će mi nedostajati. Pa to je život“ kaže popularni Vaha za sofoot.com na početku razgovora.

Legendarni fudbaler mostarskog Veleža i trener koji je ostvario plasman sa četiri reprezentacije na šampionate svijeta, a samo je jednu vodio na Mundijalima, osvrnuo se i na vrijeme provedeno u Maroku.

“Koliko sam samo kaseta pogledao u Maroku! Najmanje hiljadu. Obnovio sam 80% ekipe. Ono što trenera čini vjerodostojnim su rezultati. I nikad reprezentacija Maroka nije postigla bolje rezultate, nego sa mnom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 7 pobjeda, 1 remi uz prosječno 3 gola po utakmici. Ono što nisam cijenio bile su klevetničke kampanje, kako bi se stvorio animozitet između navijača različitih klubova, između lokalnog stanovništva i Marokanaca u inozemstvu, da bi lokalno stanovništvo bilo spriječeno igrati za svoju zemlju. Taj pritisak iz saveza je već dugo trajao. Htjeli su da uzmem 3-4 igrača, a ekipa je i bez njih postizala rezultate. Nisam popustio, jer kredibilitet gubiš kada igrači osjete da oni odlučuju umjesto tebe. Neki su odbili igrati za Maroko, jer su imali okruženje koje je više voljelo da igraju za Španiju, Italiju ili Francusku. A poslije se predomisle kad je Svjetsko prvenstvo! Ali morali ste biti tamo kad ste išli u Kinshasu ili Gvineju za vrijeme vojnog puča” prepričava Halilhodžić i dodaje:

“U Maroku sam napisao sportski dokument, poput povelje, sinteze koja opisuje identitet tima. Prevedena je na pet jezika, jer Marokanaca ima na sve strane. ‘Nisi razumio? Evo, pročitaj ovo’ Ovo sam napisao tokom izolacije zbog Covida. Mi smo jedino tehničko osoblje na svijetu koje je radilo za vrijeme Covida. Tamo sam, naravno, osjetio da s timom Maroka koji sam izgradio možemo napraviti nešto na Svjetskom prvenstvu. Volio bih da sam mogao završiti karijeru uspješnim Svjetskim prvenstvom i reći dosta!” 

Na pitanje da li je svom nasljedniku ostavio recept za uspjeh? Halilhodžić odgovara:

“Da, ali isto sam radio u Japanu. Nikada nisam pričao o tome. Ne želim se hvaliti, ali taktički imam nos, znam kako se to radi. Defenzivno, na granici, lako, ali napadački… Postoji hiljadu mogućnosti. 2014. godine sve ekipe je pojela Njemačka, a nas Alžir je ‘pojeo’ Njemačku! Ja, nemam definiran sistem, stalno se prilagođavam, svaki meč je borba. Danas svaki igrač ima videozapise svog izravnog protivnika. Analiziramo ukupno, u napadu i odbrani, poteškoće i slabosti protivničke ekipe, postavljamo puno sitnica da ih iskoristimo. Sve je programirano. To je ono što danas znači biti profesionalac. Sve se radi unaprijed” 

Vahid Halilhodžić odgovorio je i za koga će navijati do kraja svjetskog prvenstva.

“Francuska može ići do kraja ako bude čvrsta u odbrani. Didier Deschamps je škola Juventusa. Pragmatizam i realizam. Pobijediti. Nisam ni pogledao sastav Maroka. Zvala me majka, jer joj se sin nije javio, plakao je. Ne možete zamisliti koliko je teško donositi takve odluke. Igraču koji je prošao kvalifikacije i koji nije pozvan možete uništiti život. Ja sam još uvijek traumatiziran jer sam tako malo igrao 1982. Potreban vam je vraški um da se oporavite od toga, nije svako sposoban za to” zaključio Mostarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar