Japanski navijači otkrili zašto zapravo ostaju čistiti stadione nakon utakmica

Nogomet 26. nov 202220:251 komentar
Izvor: Reuters

Japanski navijači su ponovo privukli pažnju na sebe na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali ne zbog glasne podrške svojoj reprezentaciji, već zbog toga što su nakon utakmice ostali čistiti stadion.

Mnogi se pitaju zašto Japanci nakon susreta ostaju još neko vrijeme na stadionu i sakupljaju svo smeće oko sebe iako to ne moraju raditi. A isto čine i japanski nogometaši sa svlačionicom, koju ostavljaju potpuno čistom i urednom.

Pročitajte još:

Al Jazeera je pitala nekolicinu japanskih navijača u Kataru zašto to rade, a objašnjenje je svakako zanimljivo. “Naša srca su čista, pa tako i tribine moraju biti čiste. To znači da će naša reprezentacija ostvariti svoju sudbinu”, rekao je jedan japanski navijač nakon pobjede Japana nad Njemačkom.

Vrećice imaju još jednu svrhu

“Odgajani smo tako da za sobom sve ostavimo u najboljem mogućem stanju i da uvijek izrazimo zahvalnost”, rekao je drugi navijač, a treći se nadovezao: “Tako su nas roditelji i škola naučili.”

Naišao je potom jedan navijač s plavim vrećicama i usput je ponudio još jedno objašnjenje: “Dijelimo ovakve vrećice svim navijačima koji sjede na mjestima gdje je predviđeno da sjedimo mi tako da kada naša ekipa pobijedi, možemo napraviti plavu koreografiju dižući ih u zrak, a kasnije nam koriste da pokupimo smeće. Čistoća i urednost koje ostavljamo za sobom dio su naše kulture”, pojasnio je japanski navijač, a prenio Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar