Loša serija: Vatreni prvi put vezali četiri poraza u službenim susretima

Nogomet 25. mar 202111:25 0 komentara
Anadolija

Poraz od Slovenije na otvaranju kvalifikacija za SP 2022. godine bio je četvrti uzastopni poraz hrvatske reprezentacije u službenim susretima što se svjetskim doprvacima do sada nikada nije dogodilo.

Ako tome pridodamo i remi protiv Turske u prijateljskom susretu, dolazimo do brojke od pet susreta u nizu u kojima “Vatreni” nisu slavili.

Posljednju pobjedu odabranici Zlatka Dalića ostvarili su 11. listopada prošle godine protiv Švedske (2-1) u Ligi nacija. Uslijedio je poraz od Francuske (1-2) u istom natjecanju, remi protiv Turske (3-3) u prijateljskom susretu, pa dva poraza u Ligi nacija od Švedske (1-2) i Portugala (2-3), te poraz od Slovenije (0-1) na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

U tih pet susret Hrvatska je primila 11, a zabila sedam golova.

Najduži niz bez trijumfa u službenim susretima je trajao pet susreta, a ako računamo i prijateljske utakmice Hrvatska je dva puta u svojoj povijesti nanizala po šest utakmica bez pobjede.

Pet susreta u nizu bez pobjede u nekim od kvalifikacija Hrvatska je zabilježila od lipnja do studenog 2013. u kvalifikacijama za SP u Brazilu. U skupini su kod kuće izgubili od Škotske (0-1), pa remizirali u Srbiji (1-1), izgubili doma od Belgije (1-2), pa u Škotskoj (0-2) nakon čega je Igor Štimac smijenjen, a momčad je preuzeo Niko Kovač. U prvom susretu dodatnih kvalifikacija remizirao je na Islandu 0-0, a loši niz je prekinut pobjedom u Zagrebu 2-0 i izborenim plasmanom u Brazil.

Najduži hrvatski niz bez slavlja trajao je šest utakmica, no bio je to spoj službenih i prijateljskih dvoboja.

Na otvaranju 1999. godine Hrvatska je nanizala šest susreta bez pobjede – po tri poraza i tri remija, no samo je jedna utakmica bila službena, ogled protiv Makedonije u kvalifikacijama za EP 2000. godine koji je završio 1-1.

Sva tri poraza bila su u prijateljskim utakmicama (Danska 0-1, Grčka 2-3, Španjolska 1-3), protiv Italije su igrali 0-0, a protiv Egipta na Korea kupu 2-2.

Šest utakmica bez pobjede “Vatreni” su nanizali i 2006. Serija je počela u svibnju prijateljskom utakmicom protiv Irana (2-2), potom su uslijedila dva poraza u prijateljskim susretima od Poljske (0-1) i Španjolske (1-2), te poraz od Brazila na otvaranju SP-a (0-1). Iduće dvije utakmice u skupini su remizirali protiv Japana (0-0) i Australije (2-2), a crnu seriju su prekinuli pobjedom protiv Italije sa 2-0 u prijateljskom susretu nakon SP-a.