Ne stišava se bura oko plate selektora Srbije, oglasio se i bivši fudbaler Željezničara

Rade Bogdanović

Fudbalski konsultant Rade Bogdanović rekao je da je proslavljeni fudbaler Nemanja Vidić sigurno u pravu kada govori o plati selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija.

Bogdanović je u emisiji Newnight na N1 rekao da Stojković nije plaćen srazmjerno životu koji se živi u Srbiji i koliko drugi treneri i selektori reprezentacija imaju.

“Ali ne okrivljujem ja Dragana Stojkovića što ima toliko veliku platu. A meni su rekli da mu je mjesečna plata 120 hiljada eura, da je 1,8 miliona eura dobio za potpisivanje ugovora, da je 1,5 milion eura dobio za odlazak na Svjetsko prvenstvo, 1,1 miliona za odlazak na Evropsko prvenstvo. I ja bih uzeo te pare da mi neko ponudi. On je imao sreću da je bivši predsjednik Fudbalskog saveza Slaviša Kokeza vidio u njemu selektora na duže staze i platio koliko je Piksi tražio“, rekao je Bogdanović.

Upitan zašto je tajna koliko selektor zarađuje, sagovornik N1 kaže da Dragan Stojković krije cifru „zato što je plaćen kao svi selektori svih reprezentacija, uključujući bornzane ili srebrne košarkaše, zlatne odbojkaše, zlatne odbojkašice, jako dobre rukometaše i rukometašice…“

Kaže da kada se svi oni saberu, zajedno nemaju istu platu koliko i selektor fudbalske reprezentacije. Ističe da niko sportistima nije davao pare kao ova država, a da fudbaleri ne treba da idu u inostranstvo da igraju s obzirom na to kolike su im plate.

Prema njegovim riječima, u Crvenoj zvezdi ima njih nekoliko koji imaju neto godišnju platu od 1,3 miliona eura, a za to pružaju loš i nizak nivo kvaliteta fudbala.

Bogdanović kaže da se Piksi „upecao“ na ono o čemu je Vidić pričao, a to su sistemske greške koje Fudbalski savez pravi.

“Sutra kada Piksi ode i dođe neko drugi – tražit će isto toliko. Ako imamo Zlatka Dalića koji je bio treći i drugi na svijetu, a imao je mjesečna primanja od 30 hiljada, 40 hiljada eura, onda je činjenica da nešto kod nas debelo nije u redu“, ocijenio je Bogdanović.

Objašnjava da selektorski posao maksimalno ima 45 do 50 radnih dana godišnje, ne zahtijeva preveliko angažovanje kao trenerski posao, a da je selektor Srbije dobro plaćen i prema evropskim standardima. Prema Bogdanovićevim tvrdnjama, iznad njega je šest ili sedam evropskih kolega.

Komentarišući saopštenje FSS povodom cijelog ovog slučaja, u kojem se navodi da je po srijedi nepoznavanje čitanja finansijskih bilansa, Bogdanović poručuje: “Pod pretpostavkom da smo mi fudbaleri nepismeni i neobrazovani i da ne znamo šta su bilansi i završni računi, evo im sjajne šanse da nam kažu sutra kolika je Piksijeva plata.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA: