Novinar SK za N1: “Posjećenost SP je skromna, domaćin karte dijeli besplatno”

Nogomet 30. nov 202210:09
Branko Spasojević SK
Izvor: N1

Svjetsko prvenstvo u fudbalu traje već desetak dana, a iako su stadioni puni, čini se kako posjećenost utakmica u Kataru nije na dobrom nivou.

Novinar Sport Kluba Branko Spasojević prati prvenstvo svijeta iz Dohe, a tokom gostovanja na N1 televiziji govorio je o Mundijalu na terenu, ali i van njega. Posebno zanimljiva činjenica koja je izašla tokom razgovora je da u Kataru nema mnogo navijača iz Evrope.

“Sudeći po podršci Evropljana, niko ne bi ni rekao da se ovdje igra ovo takmičenje. Mnogo je manje navijača sa ‘Starog kontinenta’ u odnosu na južnoamerički”, kaže Spasojević.

“Da nije Brazilaca, Argentinaca, da nije Ekvadoraca, navijača Meksika, koji dolaze iz centralne Amerike i, naravno, navijača Saudijske Arabije, koja ovdje kao žila kucavica arapskog svijeta predstavlja taj arapski svijet, pogotovo nakon trijumfa nad Argentinom, nikako ne bismo imali utisak da se ovdje održava Mundijal. Engleza, Francuza, Španaca, Nijemaca zaista ima samo u tragovima i to je nešto što je neuobičajeno i što Mundijal 2022. godine, uz taj jedinstven termin u novembru i decembru, čini specifičnim, i vjerujem da se to nikada neće ponoviti”.

Navijača ima na punktovima u glavnom gradu Katara, ali ih nema dovoljno kako bi popunili sve stadione na takmičenju.

“Interesovanje nije takvo kako se predstavlja, kao što su domaćini željeli. Mislim da postoji ozbiljan problem sa friziranjem broja gledalaca na tribinama, jer postoje brojke koje odudaraju od realnosti. Broj navijača koji je zvanično saopšten nije jednak broju navijača prisutnih na stadionu. U situaciji kada nisu rasprodate sve ulaznice, kada postoji određeni broj slobodnih mjesta, domaćini besplatno dijele ulaznice lokalnom stanovništvu, ljudima koji ovdje rade, koji su na privremenom radu i koji to sa zadovoljstvom prihvataju i tek kasnije napune stadion i spašavaju sliku tog ambijenta koji, budimo pošteni, nije na očekivanom nivou”, tvrdi Spasojević.

Krivica za slabu posjećenost ide i na dušu same države, u kojoj se teško mogu pronaći cijene koje su prihvatljive za većinu ljubitelja fudbalske igre.

“Ne samo za nas Evropljane, Balkance, cijene ne da su nerealne, nego i za mnoge ljude koji su platežno moćniji, cijene su nedostupne, tako da su to faktori koji su odvratili ljude od dolaska u Dohu i uživanja u ljepotama Mundijala, kako bi trebalo da bude”, kaže Spasojević, koji za Sport Klub prati prevashodno reprezentaciju Srbije, ali će u Dohi ostati do samoga kraja Svjetskog prvenstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar