Održana Skupština FS BiH, Zeljković poručio: Zajedno koračamo stazama prosperiteta

Nogomet 27. maj 202414:28 0 komentara
Foto: FS BiH

Redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u hotelu Hills na Ilidži, saopćeno je iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Predsjednik FS BiH Vico Zeljković je pozdravio prisutne, te se zahvalio predstavnicima FIFA i UEFA na podršci u aktivnostima Saveza kroz programe FIFA Forward i UEFA Hat-Trick, te je istakao da svi zajedno radimo na razvoju i prosperitetu fudbala, javili su iz bh. kuće fudbala.

“Današnja, redovna sjednica Generalne skupštine FS BiH, je mjesto na kojem pokazujemo rezultate našeg prošlogodišnjeg rada i aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Želim istaći kompaktnost svih struktura FS BiH koji rade u interesu fudbala u BiH. Naša primarna zadaća jeste da stvorimo ambijent za razvoj mladih igrača i promovišemo istinske vrijednosti koje fudbal pruža u svojoj univerzalnosti. Vrijednosti koje promoviše FS BiH su jedinstvo, ponos, jednakost, socijalna inkluzija, a naša ideja je pretočena u dokument pod nazivom ‘Strategija razvoja FS BiH u periodu 2022-2026'”, rekao je Zeljković i dodao:

“Zajedno koračamo stazama prosperiteta za bolje sutra BiH fudbala. FS BiH ima jasan put sa markiranim pravcima kretanja ka FIFA i UEFA kao strateškim partnerima, jer oni našu kuću prepoznaju kao jednu od bitnih tačaka na fudbalskoj mapi Evrope i svijeta. U izradi je potpuno nova strategije razvoja ženskog fudbala, bitnom podlogom za razvoju bitnog segmenta fudbala u BiH.”

Zeljković je govorio i o infrastrukturnim projektima.

“Unaprjeđenje infrastrukture na fudbalskim stadionima je latentni izazov i za veće saveze nego što je naš. Nešto što nam je do juče bilo nedodirljivo i predaleko, uz neupitnu podršku FIFA i UEFA postaje naša realnost. U Bosni i Hercegovini danas postoje najmoderniji tereni na stadionima fudbalskih klubova: Borac, Velež, Sarajevo, Sloboda i Tuzla City. Time su omogućeni uslovi za odigravanje utakmica na visokom nivou za sve klupske selekcije. U fazi samog završetka radova su i dva terena sa hibridnom podlogom, na stadionima u Širokom Brijegu i Doboju.”

Govorio je Zeljković i o nastupima reprezentativnih selekcija.

“Naše reprezentativne selekcija su predstavljale BiH širom Evrope i svijeta. Ženska A reprezentacija BiH je napravila veliki iskorak u UEFA Ligi nacija promocijom cijele plejade mladih igračica. Ostale su uskraćene za ‘jedan korak’, nisu uspjele proći reprezentaciju Švedske u baražu, jednu od pet najboljih ženskih reprezentacija u svijetu. Muška A reprezentacija BiH je odigrala polufinale baraža za UEFA Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024 protiv odgovarajuće selekcije Ukrajine. Nažalost, nismo uspjeli dohvatiti željeni cilj, plasman na EURO 2024. Podmlađivanje najjače selekcije BiH je krenulo sa završetkom baraza i odvijaće se sukcesivno, tokom narednog perioda kroz takmičenje u UEFA Ligi nacija. Naša dobra organizacija UEFA Evropskog prvenstva za žene (U-17) nije ostala neprimijećena u krugovima koji odlučuju o budućnosti evropskog fudbala, tako da nam je UEFA ‘utisnula’ novi pečat na aplikaciju za ženski EURO u BiH za 2026. godinu”, rekao je Zeljković i dodao:

“Izvršni odbor FS BiH je u protekloj godini predao radio na donošenju odluka bitnih za kontinuirani rad saveza na svim nivoima, od enitetskih saveza do kantonalnih/županijskih i područnih saveza, zaključno sa klubovima kao nosiocima razvoja nogometno/fudbalske igre u BiH. Danas su pred vama Izvještaji o radu za 2023. godinu i Planovi rada NS/FS BiH za 2024. godinu. Podaci sadržani u njima potpuno relevantno i transparentno pokazuju poslovanje kroz izvještaje NS/FS BiH za proteklu godinu, ali i planovima za narednu. Svima vam sa ovog mjesta želim puno dobrog zdravlja, novih sportskih uspjeha i sreće u životu. Kako na poslovnom, tako i na privatnom planu!”

Sjednici su prisustvovali FIFA šef odjela za upravljanje nacionalnim asocijacijama Rolf Tanner i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Joseph Clement koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini. Oni su takođe čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini, saopćeno je iz FS BiH.

Delegati Skupštine FS BiH na sjednici su usvojili:

– Odluku o smanjenju broja klubova učesnika u takmičenju WWin liga Bosne i Hercegovine i takmičenju Premijer omladinska Liga BiH u kategorijama U-15 i U-17. Od sezone 2025/26. u ovim takmičenjima će učestvovati 10 klubova.

– Odluka o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup FS BiH, u kojem će se takmičiti prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine.

– Odluka o povećanju broja klubova učesnika u takmičenju Premijer omladinska liga BiH u kategoriji U-19 sa 14 na 16 klubova, od sezone 2024/25.

– Izvještaj o radu FS BiH za 2023. godinu;
– Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda FS BiH za 2023. godinu;
– Revizorski izvještaj FS BiH za 2023. godinu;
– Plan rada FS BiH za 2024. godinu;
– Plan prihoda i rashoda FS BiH za 2024. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!