Salihamidžić šokirao Nijemce izjavom o ratu: Imati kalašnjikov ispod kreveta kao 15-godišnjak nije normalno

Nogomet 02. jan 202413:01 0 komentara
TOBIAS SCHWARZ / AFP

Hasan Salihamidžić jedan je od najboljih fudbalera u historiji Bosne i Hercegovine. U svojoj bogatoj karijeri igrao je za velikane poput HSV-a, Bayerna, Juventusa i Wolfsburga. Osim toga, upisao je 43 nastupa za reprezentaciju.

Početak njegove karijere nije bio nimalo lagan. Nedavno je za jedan njemački medij ispričao svoju životnu priču s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Rođen sam u Mostaru, gdje je čuveni most. Imao sam bezbrižno djetinjstvo. Otac mi je bio policajac, majka učiteljica, a ja sam već tada želio postati nogometaš. Jugoslavija je bila država koja je funkcionirala, nama je bilo dobro. Imali smo ‘jednostavan‘ život, ali smo bili sretni. S osam godina sam počeo igrati, moj otac, koji je bio igrač druge lige, bio je moj prvi trener. Igrao sam za mlade selekcije Jugoslavije, nakon utakmice s reprezentacijom morao sam se vratiti kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćajući se autom, prešao sam što se događa i shvatio da je situacija ovdje ozbiljna”, započeo je Salihamidžić.

Ono što je na njemu ostavilo najviše traga je to što je i sam sudjelovao u događajima koji su obilježili povijest Bosne i Hercegovine.

“Na deset 10 kilometara od moje kuće bila je linija, nakon dva mjeseca došao mi je otac i rekao, ‘imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i idi pretraži dva dijela ulice.‘ Tada mi je rekao da povedem majku i sestru da pokušaju pobjeći. Kao 15-godišnjak, imati kalašnjikov ispod kreveta nije normalno”, rekao je popularni Braco.

Potresno iskustvo prekinuto je odlaskom u Njemačku, gdje je proveo najveći dio svoje karijere.

“Autobusom sam otišao u Dortmund, odakle sam otišao u Hamburg gdje sam upisao Institut za sport. Moram reći da je istina da ako se u Njemačkoj neko posveti i naporno radi dobije priliku. Iskoristio sam priliku o kojoj sam toliko sanjao, učinio sam to jer sam se borio”, zaključio je Salihamidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!