SDA: Poništiti odluku koju je N/FS BiH donio pod proruskim političkim utjecajem

Nogomet 10. sep 202211:59
Rusmin Radič - AA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagovali su na odluku Nogometnog saveta Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) da reprezentacija BiH igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom rekavši da je tako odlučeno pod političkim utjecajem proruskih političkih aktera u BiH.

Iz SDA su naveli da se politika ne treba miješati u rad N/FS BiH, ali isto tako da se ni Savez ne bi trebao baviti politikom.

“Odluka o igranju utakmice protiv Rusije nije sportska, vec isključivo politička.
Uzimajući u obzir kontekst ruske agresije na Ukrajinu, evidentno je da je politička namjera, koja stoji iza ove odluke, da se nanese šteta ne samo ugledu N/FS BiH, našoj reprezentaciji, već i ukupnom ugledu države Bosne i Hercegovine. To se ne smije dopustiti. SDA očekuje da organi NSFS ponište odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije”, naglasili su iz SDA.

Pozvali su sportiste, sportske radnike, ali i cjelokupnu javnost da izvrše pritisak na rukovodstvo N/FS BiH kako bi odluka bila poništena.

“A funckioneri koji se umjesto sportom bave politikom uklonjeni iz rukovodstva Saveza”, zaključili su na kraju.

Podsjetimo, u trenucima kada su FIFA i UEFA uveli sankcije Savezu Rusije zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu, čelnici NS BiH su još jednom krenuli kontra svih kada su dogovorili prijateljski meč sa reprezentacijom Rusije. Sa političkom pozadinom ili ne, činjenica je da su vodeći ljudi Saveza napravili novi pedalj podjele i nacionalni tim udaljili od navijača.

Pojedini Zmajevi već su odlučili da se neće odazvati na poziv, ukoliko ga dobiju, za utakmicu protiv Rusije, a to su potvrdili za N1.

Ukrajinski portal Tribuna dva puta je poslao poruku BiH. Prva se desila odmah nakon što je N/FS BiH ovom odlukom izazvao šok i nevjericu i u svijetu. Odmah nakon toga je ukrajinski portal Tribuna poslao poruku reprezentaciji Bosne i Hercegovine. 

Druga poruka je bila upućena bh. fanovima.

Oglasili su se i iz Saveza profesionalnih fudbalera BiH rekavši da je BiH jedina evropska zemlja koja igra prijateljski meč sa Rusijom kojoj svi drugi nameću sankcije.

Podsjećamo, NS BiH je prihvatio poziv Rusije za odigravanje prijateljskog meča. Iz UEFA-e su kazali da nemaju ništa protiv jer nisu nadležni za ovu vrstu utakmica.

Savez prihvatio: Reprezentacija BiH igra prijateljski meč sa Rusijom

Meč Rusija – Bosna i Hercegovina trebao bi biti odigran u novembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad