Sprema se velika tužba, Ronaldo bi mogao izgubiti milijardu dolara?

Nogomet 29. nov 202317:56 0 komentara
REUTERS/Ahmed Yosri

Cristiano Ronaldo suočava se sa kolektivnom tužbom u SAD-u zbog njegove promocije Binancea, najveće burze kriptovaluta na svijetu.

Tužitelji tvrde da ih je njegova podrška dovela do ulaganja koja donose gubitke te traže odštetu u “iznosu većem” od milijardu dolara (790 miliona funti) piše Daily Mail.

JOŠ SPORTA:

U novembru 2022. Binance je najavio svoju prvu “CR7” kolekciju nezamjenjivih tokena (NFT) u partnerstvu s Ronaldom, za koju je fudbaler rekao da će nagraditi obožavatelje “za sve godine podrške”.

NFT-ovi su virtualna imovina koja se može kupiti i prodati, ali koja nema vlastiti oblik u stvarnom svijetu – drugim riječima, postoji samo digitalno. Općenito se koriste za označavanje vlasništva nad nečim, poput slike ili videa na mreži.

“CR7” se odnosi na Ronaldove inicijale i broj majice, a koristi se kao robna oznaka u nizu proizvoda, od obuće do mirisa, koji su ga učinili jednim od najbogatijih sportaša na svijetu. U videu na društvenim mrežama u kojem je najavio partnerstvo, Ronaldo je potencijalnim investitorima rekao “promijenit ćemo NFT igru i podići fudbal na višu razinu”.

Najjeftiniji NFT iz kolekcije imao je cijenu od 77 USD kada je pušten u prodaju u novembru 2022. – ali godinu dana kasnije, cijena mu je bila oko 1 USD. Tužitelji tvrde da je Ronaldova promocija Binancea dovela do “povećanja pretraživanja od 500%” za kripto mjenjačnicu, koja je registrirana na Kajmanskim otocima.

Također kažu da je to navelo ljude da koriste tvrtku za ulaganje u ono što nazivaju “neregistriranim vrijednosnim papirima” – kao što je Binanceova kriptovaluta BNB. Prema američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC), ta se imovina može smatrati vrijednosnim papirima – pa slavne osobe koje ih podržavaju moraju slijediti američki zakon.

Tužitelji tvrde da je Ronaldo trebao otkriti koliko je plaćen, ali nije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!