“Svi sankcionišu Rusiju, a BiH prva zemlja koja s njom igra prijateljski meč”

Nogomet 10. sep 202209:53 0 komentara
N1 / F.Z.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine oglasio se nakon što je Nogometni savez BiH (N/FS BiH) jučer odlučio da bh. reprezentacija igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom.

Iz Sindikata su poručili da je riječ o političkoj odluci koja se uplela i u sferu sporta.

“Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo NS/ FS BiH isključivo vođeno političkim interesima. Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se na bilo koji način opravdati kao sportska. Jasno je, da je to jedna politička odluka, Fudbalskog Saveza obojenog u brojne političke motive. Dok krovne Svjetske i Evropske fudbalske asocijacije (FIFA & UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo N/FS BiH odlučilo je da upravo BiH bude prva evropska zemlja, koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine. Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imati će trajne posljednice”, naveli su.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom Unijom Fudbalera (FIFPRO).

“Te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena, uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja. Edin Džeko, Miralen Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su putem svojim profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršen u međunarodnim kalendar, igrači se ne moraju odazvati”, naglasili su.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor N/FS BiH da smijeni članove Komiteta za hitnost.

“Koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti Generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku. Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza N/FS BiH. Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze Fudbalskog Saveza i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala”, zaključili su na kraju.

Podsjetimo, u trenucima kada su FIFA i UEFA uveli sankcije Savezu Rusije zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu, čelnici NS BiH su još jednom krenuli kontra svih kada su dogovorili prijateljski meč sa reprezentacijom Rusije. Sa političkom pozadinom ili ne, činjenica je da su vodeći ljudi Saveza napravili novi pedalj podjele i nacionalni tim udaljili od navijača.

Pojedini Zmajevi već su odlučili da se neće odazvati na poziv, ukoliko ga dobiju, za utakmicu protiv Rusije, a to su potvrdili za N1.

Ukrajinski portal Tribuna dva puta je poslao poruku BiH. Prva se desila odmah nakon što je N/FS BiH ovom odlukom izazvao šok i nevjericu i u svijetu. Odmah nakon toga je ukrajinski portal Tribuna poslao poruku reprezentaciji Bosne i Hercegovine. 

Druga poruka je bila upućena bh. fanovima.

Savez prihvatio: Reprezentacija BiH igra prijateljski meč sa Rusijom

Podsjećamo, NS BiH je prihvatio poziv Rusije za odigravanje prijateljskog meča. Iz UEFA-e su kazali da nemaju ništa protiv jer nisu nadležni za ovu vrstu utakmica.

Meč Rusija – Bosna i Hercegovina trebao bi biti odigran u novembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!