Arian Milicija najbolji skakač sa motkom svih vremena u Bosni i Hercegovini

N1

Arian Milicija član Atletskog kluba Sarajevo ostvario je najbolji rezultat svih vremena za BiH u skoku, došavši do visine 4.95m.

Na međunarodnom takmičenju, održanom u Padovi Italija 5.1.2024, uz učešće 21. atletičara iz Italije, Njemačke, Francuske, SAD, Švicarske , Španije i Grčke, Milicija je ostvario plasman na drugo mjesto svoje grupe i ukupni plasman na 4. poziciju.

Arian je još uvijek u juniorskoj kategoriji te je na takmičenju postigao najbolji rezultat u svojoj kategoriji.

Uporedo sa takmičenjem u Padovi je održana i konferencija svjetskih trenera i stručnjaka za ovu atletsku disciplinu. U dva dana konferencije izvršene su sve biomehaničke analize skokova kao i praktični treninzi sa najboljim trenerima u svijetu od kojih najzvučnije ime su bili treneri svjetskog rekordera Armanda Duplantisa.

Arian Milicija je vlasnik državnih rekorda u svim uzrastima dječaci (U16): 3.30m, mlađi juniori (U18): 4.62m, rekorde za juniore (U20): 4.95m, i poslijednji seniorski rekord: 4.95m.

U AK Sarajevo ističu da je za napredak Ariana potrebno još mnogo podrške.

“Za dalji napredak Ariana i svih atletičara u BiH je neophodna izgradnja atletske dvorane za treninge i takmičenja. Drugi ograničavajući faktor je činjenica da je skok s motkom disciplina koja zahtjeva veća finansijska sredstva, obzirom da je cijena jedne motke 1000 eura. Za Arianov dalji napredak potreban je set od devet motki u narednoj godini”, poručili su iz kluba.

Osim što postiže odlične rezultate u sportu, Arian je i odličan učenik četvrtog razreda Srednje elektrotehničke škole Sarajevo. Status perspektivnog sportiste i saradnja sa nastavnicima u školi mu pomaže da i školske i trenažne obaveze izvršava na najvišem nivou.

Posebno je značajan period takmičenja i priprema kada zbog loših uslova za zimski trening mora putovati u inostranstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA: