Cenzura: Bjelorusima zabranjeno da govore na SP u Dohi!

Ostali sportovi 12. feb 202420:31 0 komentara
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Reprezentativcima Bjelorusije, koji na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Dohi učestvuju bez državnih obilježja, zabranjena je bilo kakva komunikacija sa medijima.

Čelnici Svjetskih vodenih sportova odlučili su da Bjelorusi ne smiju da daju bilo kakve izjave i u skladu sa tim oni neće prolaziti kroz miks zonu, kroz koju su obavezni da prođu svi plivači. O tome su dali i zvanično saopštenje

Ilja Šimanovič, Alina Zmuška, Anastasija Škurdai i Anastasija Kuliašova se vode pod imenom NIA (Neutral individual athletes) i nemaju nikakva državna obilježja na sebi.

Međutim, izgleda da ni to čelnicima svjetskog plivanja nije bilo dovoljno pa su Bjelorusima oduzeli i pravo da govore sa predstavnicima sedme sile. Neka pitanja i odgovori se možda nekome ne bi dopali, pa nisu htjeli da rizikuju.

Na ovom takmičenju nema nijedan predstavnik Rusije, a ostaje da se vidi da li će im i pod kakvim uslovima biti dozvoljeno učešće na narednim takmičenjima. Rusi i Bjelorusi nisu učestvovali na takmičenjima pod nadzorom Svjetske plivačke federacije od početka 2022. godine zbog vojnog napada Rusije na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!