Europa Judo Open počinje sutra u Sarajevu

Ostali sportovi 17. sep 202114:35 0 komentara
Dino Šečić

Judoke iz 29 zemalja stižu u Sarajevo po bodove za Olimpijske igre.

Europa Judo Open u organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine održat će se u naredna dva dana na Ilidži.

Krovnom judo savezu naše zemlje Svjetska judo federacija (IJF) i Evropska judo unija (EJU) ukazale su veliko povjerenje i povjerile mu organizaciju još jednog velikog takmičenja u izuzetno specifičnim uvjetima koje diktira pandemija koronavirusa.

Najbolja preporuka

Evropski judo kup za juniore i juniore, koji je naš savez uspješno organizovao u junu ove godine, bio je istinska preporuka IJF-u i EJU-u da organizaciju Europa Judo Opena povjere Džudo savezu BiH.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da su IJF i EJU u nama prepoznali pouzdanog partnera za organizaciju takmičenja poput ovog koje već sutra počinje na Ilidži. Najbolja preporuka za dobijanje organizacije ovog takmičenja bio je Evropski judo kup koji je prije nekoliko mjeseci uspješno održan u Sarajevu”,  kazao je predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac.

Organizatori dvodnevnog takmičenja izuzetno su ponosni na činjenicu da se do danas za učešće na Europa Judo Openu prijavilo više od 320 takmičara iz 29 zemlja, sa četiri kontinenta.

Da će takmičenje biti izuzetno kvalitetno govori i podatak da će na njemu jedna judo velesila kakva je Francuska nastupiti sa 70-ak takmičara. Ono što je još važno napomenuti jeste i činjenica da se ovo takmičenje, za razliku od Evropskog judo kupa, boduje za svjetsku ranking listu, dakle i za predstojeće Olimpijske igre – naglasio je Crnogorac.

Našu domovinu će na turniru koje se održava u dvorani hotela Hills na Ilidži predstavljati 19 takmičara. Jedna od njih je i bh. judoka Aleksandra Samardžić.

“Jako sam uzbuđena zbog nastupa na mom omiljenom takmičenju. O očekivanjima ne bih mnogo pričala jer već godinu i po se nisam takmičila kako treba, tako da ne znam šta da očekujem ni od sebe, a ni od protivnica. Ono što mogu reći jeste da ću nastojati da se vrijedan rad na treninzima u nedjelju pretvorim u dobar rezultat“, rekla je Samardžić.

Iskusni takmičari

U sličnoj atmosferi nastup na Europa Judo Openu dočekuje i Aleksandrin reprezentativni kolega.

“Ovo takmičenje je prvi put u dosta jačem obliku nego prethodnih, a posebno u mojoj kategoriji do 90 kilograma. Zaista imam želju da se dobro borim i da predstavim u što boljem svjetlu. Ipak, treba se naglasiti da se dugo nismo takmičili, ovo nam je prvo jače takmičenja, a malo se izgubila i takmičarska forma”,  naglasio je Miletić uz opasku da pozitivne treme uvijek ima.

Za razliku od Samardžić i Miletića mladi Husein Gegić je kao junior u junu nastupio na Evropskom judo kupu u Sarajevu.

“Naporno sam trenirao za ovo takmičenje. Činjenica da sam još uvijek junior, ali potrudit ću se da se predstavim na pravi način u konkurenciji mnogo iskusniji takmičara”,  rekao je Gegić koji je priznao da mu je olakšavajuća okolnost ta što je imao priliku “raditi” na Evropskom judo kupu za juniore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!