Lindsey Vonn – prva žena koja je skijala na Streifu

Jorg Mitter / Red Bull Content Pool

Legendarna američka skijašica Lindsey Vonn vratila se na skije i postala prva žena koja je odskijala spust na Streifu u Kitzbuhelu, a ujedno je prva generalno koja se usudila da to učini noću.

Vonnova je osvojila sve što se može osvojiti prije povlačenja 2019. godine, ali joj je tada preostao još jedan cilj, a to je da se okuša na legendarnoj pisti.

Streif se smatra jednom od najvećih izazova za skijaše u Svjetskom kupu, a na njoj Amerikanka nikad nije mogla da se trka iz jednog prostog razloga, a to je što se na njemu takmiče samo muškarci. Vonnova je željela da se čak takmiči u zvaničnoj trci sa muškarcima prije nego što je završila karijeru, ali dozvolu Svjetske skijaške federacije za to nije dobila.

“Tek kada skijate na Streifu možete da kažete da ste pravi spustaš. Streifu je vrh svih spustova, najteža staza na svijetu. Niko nije vjerovao da ja to mogu. Poslije svih mojih povreda, dobiti priliku koja se pruža jednom u životu i krenuti sa starta na Streifu i ispuniti san je nevjerovatno”, rekla je Vonova, a potom rekla:

“Oduvijek sam imala poštovanje prema muškarcima koji su skijali Streifom, ali je ono još veće sada jer je jedno spustiti se, a drugo skijati da biste pobijediti. Sada mogu u potpunosti da razumijem šta to znači. To mi je dalo bolji uvid u to koliko su zaista ti skijaši nevjerovatni”.

Jorg Mitter / Red Bull Content Pool

Vonnova nije skijala spust četiri godine, a dugo se pripremala za izazov na Streifu, uprkos teškim povredama koljena koje je doživjela tokom karijere. Za posebnu priliku koju je dobila ove sedmice pozajmila je skije svog sunarodnika Ryan Cochran-Sieglea, a spremio ih je njen bivši serviser Heinze Hemerle.

“Osjećala sam se kao da skijam preko ivice svijeta. Mislim da nikada u životu nisam bila toliko nervozna prije starta. Tražim uzbuđenje, zavisna sam od adrenalina i volim da guram sebe do granica, da sam na ivici toga da budem uplašena. Živim za ovakve izazove”, naglasila je Vonnova.

Jorg Mitter / Red Bull Content Pool

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare