Obilježena godišnjica smrti Vinka Šamarlića: Mogao je biti svjetski prvak!

Ostali sportovi 08. jun 202214:08 0 komentara
N1 / F.Z.

Na današnji dan, 8. juna 1992. godine poginuo je legendarni bosanskohercegovački džudista, veliki čovjek i sportista Vinko Šamarlić. On je bio juniorski i seniorski prvak Jugoslavije, heroj, specijalac, branilac Bosne i Sarajeva. Tim povodom danas je obavljeno

Poginuo je neposredno prije odlaska na Olimpijske igre u Barcelonu na kojima je trebao braniti boje Bosne i Hercegovine na najvećoj sportskoj smotri. Bosni i Hercegovini nije mogao dati olimpijsku medalju, umjesto toga dao joj je ono najvažnije i najvrednije – život. Poginuo je na današnji dan za vrijeme velike bitke za Hrasno Brdo.

Bivši komadant Armije Republike Bosne i Hercegovine Kemal Ademović, ali i prijatelj Vinka Šamarlića prisjetio se heroja grada Sarajeva.

“Vinko Šamarlić je zaista primjer vrijednog, marljivog i odgovornog čovjeka. On je bio takav primjer da se na njega mogu ogledati generacije koje dolaze mladih. Prije svega bio je sportaš i to veoma ugledan sportaš, opredijelio se za sport. S druge strane bio je nesebičan, dobar čovjek. Bio je human. S njim sam proveo toliko toga. Živjeli smo u sobi gdje nas je bilo pet. U atmosferi koja je bila više nego prijateljska”, rekao je Kemal Ademović.

N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.

Iako nije nastupio na Olimpijskim igrama, Šamarlić je 1992. trebao biti u Barceloni na smotri najboljih na svijetu i sasvim sigurno zaslužuje da ga se sjećamo i kao olimpijca.

“Kada je krenula agresija na Bosnu i Hercegovinu nikad se nije kolebao. Bio je Bosanac koji je stameno stao uz zemlju. Sama činjenica da je nekoliko dana prije odlaska na Olimpijadu umjesto da zatraži slobodne dana, da se spremi psihički za put i takmičenje, on je odabrao put u akciju i to govori o njemu kakav je čovjek i format bio”, priča nam Ademović.

Legendarni Šamarlić je trebao predstavljati Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama.

“On je kao džudista i kao sportaš mogao jako mnogo. On je imao predispozicije takva da je mogao biti svjetski šampion. Bio je od onih muškaraca među najsposbnijih u specijalnoj jedinici koji su imali uzak struk, uske kukove, a izrazito jaku muskulaturu, ramena, ruke. Bio je izrazit tip sportiste”, istakao je Ademović.

Šamarlić je rođen osmog marta 1964. godine u mjestu Crkvica u Zavidovićima. U rodnom gradu je završio osnovnu školu, a Srednju policijsku školu završio je u Sarajevu. U specijalnu jedinicu došao je 1985. godine i bio je komandir borbene jedinice, po činu – kapetan. Bio je oženjen, imao je dijete od dvije godine.

Vinko Šamarlić bio je drugi specijalac, nakon pogibije Ozrenka Mandića Buce, koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba s mačevima. U znak sjećanja na Vinka Šamarlića jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime, a Džudo klub Željezničar organizuje tradicionalni memorijalni turnir njemu u čast.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!