Potez Francuza pred Olimpijske igre, iznenadio mnoge potencijalne posjetitelje u Parizu

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Cijene karata za metro u Parizu biće gotovo duplo skuplje tokom trajanja Olimpijskih igara 2024. godine, najavila je predsjednica regije glavnog grada Francuske, dodajući da će stanovnici sa propusnicama biti zaštićeni od privremenog poskupljenja.

Gradonačelnik Pariza upozorio je prošle sedmice da će usluge javnog prevoza, koje pružaju regionalne vlasti, biti nedovoljne tokom događaja. Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. augusta.

„Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, regija Ile-de-France dramatično će povećati ponudu prevoza. Ne dolazi u obzir da stanovnici snose taj trošak“, rekla je predsjednica regije Valérie Pécresse i dodala

„Napravićemo novu propusnicu, propusnicu za Pariz 2024, koja će posjetiocima omogućiti putovanje kroz cijelu regiju Ile-de-France. Koštaće 16 eura dnevno, a do 70 eura sedmično. To je fer cijena“ rekla je Pécresse .

Rekla je da će karta za metro koštati četiri eura za razdoblje od 20. jula do 8. septembra, dodajući da to neće uticati na stanovnike regije sa uobičajenom mjesečnom ili godišnjom kartom.

Mhesečna karta inače košta 84,10 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad