Prve doping kontrole u elektronskom sportu u Bosni i Hercegovini

Ostali sportovi 22. apr 202418:45 0 komentara
EUSA

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine izvršila je prve tri doping kontrole u elektronskom sportu - esportu u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Međunarodna esport federacija uz saradnju sa WADA Svjetskom antidoping agencijom donijela prošle godine Antidoping pravila i prihvatila WADA Svjetski antidoping kodeks, stvorili su se preduslovi za provođenje doping kontrola, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Elektronski sport ili esport ukratko se odnosi na takmičenja u videoigrama – platformama na profesionalnom nivou, gdje se igrači takmiče u različitim žanrovima sportskih simulacija kao što su fudbal, košarka i drugi. U novom digitalnom dobu esport je postao jedna od najbrže rastućih industrija, a vrijednost gejming industrije u svijetu prema nekim procjenama iznosi više od 185 milijardi američkih dolara.

Prema nekim istraživanjima iz oblasti antidopinga konstatovana je zloupotreba, posebno kod ADHD, odnosno poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, te lijekova iz grupe stimulanasa sa ciljem da lakše nadvladaju stres, kontrolišu reflekse, ali i brzo reaguju na promjene na ekranu. Smatra se da ostale supstance zloupotrebe kao što su kokain i amfetamin, ali i marihuana nisu rijetki u gejmingu. Koncentracija, brze reakcije kao i smanjeni umor neke su od glavnih stvari zbog kojih će se esport igrači okrenuti dopingu.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine zahvaljuje Esport savezu Bosne i Hercegovine i generalnom sekretaru Goranu Kuzmiću na inicijativi i saradnji u realizaciji doping kontrola u esportu sa ciljem očuvanja integriteta, fair-playa i čistog sporta. Esport savez Bosne i Hercegovine je demonstrirao ozbiljan pristup takmičenju, organizovanost te veliku zajednicu igrača, navijača i pratitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!