Ruskim i bjeloruskim sportašima dopušteno da se natječu na Olimpijskim igrama uz jedan uslov

Ostali sportovi 08. dec 202316:32 0 komentara
Reuters

Ruski i bjeloruski sportaši koji su se kvalificirali za Olimpijske igre u Parizu 2024. moći će sudjelovati, ali kao neutralni, potvrdio je Međunarodni olimpijski odbor.

Uvjeti za njihovo uključivanje uključuju natjecanje bez zastava, amblema ili himni svoje zemlje. Sportaši iz tih zemalja bili su pod zabranom nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Dopuštanje pojedincima da sudjeluju odnosi se na “poštivanje ljudskih prava”, rekao je MOO. Ukrajina je prijetila bojkotom Igara ako se zabrana ne podrži prije nego što je promijenila svoj stav u ljeto.

Odluka dolazi nakon što su olimpijski sportski savezi zatražili od MOO-a da dopusti ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu kao neutralni u Parizu ranije ove sedmice.

“Izvršni odbor MOO-a odlučio je da će pojedinačni neutralni sportaši (AIN) koji su se kvalificirali kroz postojeće kvalifikacijske sustave međunarodnih federacija na terenu za igru moći natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. u skladu s uvjetima”, priopćilo je olimpijsko tijelo u petak.

“AIN-ovi su sportaši s ruskom ili bjeloruskom putovnicom. Primjenjivat će se strogi uvjeti prihvatljivosti temeljeni na preporukama koje je izdao izvršni odbor MOO-a 28. marta 2023. za međunarodne federacije i organizatore međunarodnih sportskih događaja.”

MOK je u martu preporučio sportskim savezima da se samo pojedinačni sportaši iz Rusije i Bjelorusije smiju natjecati – ne timovi koji predstavljaju te nacije.

Također je rečeno da sportaši i pomoćno osoblje koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini moraju ostati isključeni.

“Zaštita prava pojedinačnih sportaša da sudjeluju u natjecanjima unatoč suspenziji njihovog Nacionalnog olimpijskog odbora je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava“, rekao je MOO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!