Sarajevo i Banja Luka dobili organizaciju evropskih prvenstava za mlade boksere

Ostali sportovi 15. maj 202416:33 0 komentara
Foto: FENA / Vanja Tolj

Bokserski savez Bosne i Hercegovine dobio je organizaciju dva evropska prvenstva za mlađe kategorije u okviru Evropske bokserske konfederacije EUBC.

U Sarajevu će u junu biti održano Evropsko prvenstvo za kategorije dječaka i djevojčica od 15 i 16 godina, a u Banjoj Luci u augustu takmičit će se dječaci i djevojčice od 13 i 14 godina.

Tim povodom danas su u Olimpijskom komitetu BiH predstavnici Bokserskog saveza BiH i EUBC-a potpisali ugovor za održavanje ovih takmičenja.

Predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Predrag Bartula napominje da je organizacija ovih prvenstava velika čast i privilegija za Bokserski savez BiH, koji je na ovaj način pokazao da je odličan domaćin i organizator međunarodnih takmičenja.

Menadžer takmičenja u Sarajevu i Banjoj Luci ispred Evropske bokserske konfederacije Dragoljub Radović prije tri godine u Sarajevu je obnašao istu ulogu na Evropskom prvenstvu. Radović ističe da su i tada svi učesnici bili veoma zadovoljni organizacijom takmičenja, te da očekuje da će isto biti i ovaj put.

“Nije mala stvar organizovati evropsko prvenstvo u bilo kojem sportu. Evropska bokserska konfederacija ima povjerenje u Bokserski savez BiH, što samo po sebi mnogo znači. BiH napreduje u boksu, bh. bokseri osvajaju medalje i vjerujem da će se to i nastaviti”, izjavio je Radović i dodao da registracija učesnika još nije završena, ali da organizatori očekuju između 300 i 350 mladih boksera.

Radović napominje da je boks u ekspaniziji u zemljama regiona, o čemu govore rezultati koje bokseri postižu, ali i veliki broj takmičenja koja se održavaju u zemljama bivše Jugoslavije.

Generalni sekretar Bokserskog saveza BiH Adnan Pašić je izjavio da će ova takmičenja biti odlična prilika za bh. takmičare da pokažu svoje vještine i nada se da će osvojiti brojne medalje.

“Ukazano nam je veliko povjerenje i nadamo se da će prvenstva proteći u najboljem redu. Vjerujem da ćemo ostvariti dobre rezultate”, izjavio je Pašić.

Selektor reprezentacije BiH Almedin Fetahović je kazao da su predstojeća evropska prvenstva veliki podstrek za boks u BiH.

“Imamo veliki broj takmičara u tim uzrastima i radimo na tome da formiramo ekipu koja će nas predstaviti na najbolji način. Nadamo se da možemo osvojiti barem tri-četiri medalje na oba takmičenja”, izjavio je Fetahović.

Dodao je da je boks u BiH u fazi ekspanzije kada su u pitanju mlađe kategorije, iako seniorski boks stagnira. Prema njegovim riječima bh. takmičari imaju kontinuitet osvajanja medalja i nada se da dolaze bolja vremena za boks u BiH, jer u mlađim uzrastima u BiH ima mnogo talentovanih boraca koji bi mogli vratiti ovaj sport na stare staze slave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!