Srebreničani nenadano nastupili na Evropskom prvenstvu i osvojili medalje

N1

Kung fu klub Srebrenica je učestvovao na Otvorenom Evropskom prvenstvu u kontaktnim borilačkim sportovima koje se održavalo od 12. do 14. aprila u mađaraskom gradu Velika Kanjiža.

Sa četiri takmičara nastupili su u 10 disciplina i postigli odličan rezultat osvojivši šest medalja. U disciplini forme osvojili su jednu zlatnu i jednu srebrenu medalju. U borbama su osvojili četiri srebrene i četiri bronzane medalje.

N1

Ovo ne bi bilo ništa neobično da ovaj mali klub sa velikim rezultatima nije još više od prije mjesec dana obavijestio članove, a to objavio i putem društvenih mreža, da neće moći učestvovati na Evropskom prvenstvu, jer za to nemaju novaca. Kako se desilo da su u posjlednji čas ipak otišli i kao jedini klub iz Bosne i Hercegovine ostvarili odličan rezultat govori za N1 Isak Iso Džanić, osnivač i trener ovog kluba, majstor sedam levela ili crnog pojasa sedam dana, najviše tititule u ovom sportu u BiH.

“Bukvalno, veče pred odlazak nazvao me jedan moj bivši učenik koji danas živi i radi u Francuskoj i kazao da je na račun kluba uplatio sredstva sa kojim bismo mogli otići u Mađarsku i nastupiti na prvenstvu. Prosto nisam u to vjerovao dok ujutro nisam otišao do banke i uvjerio se da je novac na računu. Na brzinu smo se pokupili i otišli za Mađarsku”, rekao je.

Na Evropskom prvenstvu su nastupili bez adekvatnih priprema što njihov uspjeh čini još većim.

N1

Ovaj mali klub iz Srebrenice o kojem smo pisali u više navrata čini okosnicu članova bh. reprezentacije u ovom sportu, a treniraju i rade u jednoj prostoriji stambene zgrade u Potočarima u neadekvatnim uslovima, jer nemaju sportske sale.

Isaka pitamo kako uspijevaju opstati i ko ih pomaže finansijski, jer je poznato da se u Srebrenici za sport izdvajaju minimalna sredstva.

Opstajemo zahvaljujući velikom trudu i radu djece i njihovih roditelja, članova kluba u čemu ne bismo mogli da to ne prepoznaju i pomažu nas naši prijatelji, dobri ljudi koji vole ovu djecu i naš klub. Od Opštine Srebrenica u prošloj godini i do danas u ovoj, nismo dobili ni jedne marke. Imam informaciju da smo uvršteni u budžet za ovu godinu, ali još ne znam koliko je to i kada ćemo to dobiti”, kaže Isak i dodaje: “Već za desetak dana, tačnije 28. aprila trebamo nastupiti u Zenici na Međunarodnom turniru borilačkih sportova. Ni sam ne znam kako, ali pokušat ćemo otići.”

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare