Upoznajte mlade bh. šahovske nade: “Preporuka je da se šah uvede u škole”

Šah je iznimno dobar za svakoga, a naročito za djecu.

Kroz samo vođenje šahovske partije djeca su spremna da donose odluke bez pomoći trenera, razvija njihovo razmišljanje, pamćenje i jako je dobra odgojno obrazovna komponenta.

Učenici šahovske sekcije OŠ “Grbavica 1, osim što su izvrsni u ovom sportu, jako su dobri u matematici, programiranju ali i mnogim drugim predmetima. Učestvovali su na brojnim takmičenjima ali i na svjetskim prvenstvima.

“Volim igre gdje se razmišlja, ima strategija”, kaže nam jedan od učenika.

“Počeo sam igrati šah zato što mi je tata jednom pokazao i bilo mi je zanimljivo, on igra češto, onda sam i ja sa njim pomalo i sve više i više”, rekao je.

Krenuli su sa nekoliko šahovskih garnitura. Prvih deset godina bilo je vrlo zahtjevno. Vremenom su osnažili, stekli ugled na ekipnim i pojedinačnim natjecanjima u Kantonu Sarajevo, a i dalje.

“Svi naši šahisti su vrijedni učenici, nije problem izostajanje sa nastave, jer oni marljivim radom kod kuće nadoknade propušteno gradivo, kroz svoje šahovske klubove sudjeluju dalje na državnim, evropskim i svjetskim natjecanjima”, kaže nam profesorica i fide instruktorica šaha Azra Mahmutagić.

Kako je kazala profesorica šaha Azra Mahmutagić, iza ovih rezultata je mnogo sati rada, ali…

“Ono za čim kasni Kanton Sarajevo i naša država je organiziranje državnih školskih takmičenja i sudjelovanje na šampionatu. Preporuka evropske komisije je još od 2012. uvođenje šaha u škole, mnoge svjetske uspješne države imaju to.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad