Bivši ukrajinski teniser na ratištu: “Bautista i Mannarino idu igrati u Rusiju, to je jadno”

Tenis 07. dec 202316:56 3 komentara
Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bivši ukrajinski teniser Aleksandr Dolgopolov, koji je nekada bio TOP 15 na ATP Touru osvrnuo se na ratnu situaciju između Rusije i Ukrajine, ali i kritikovao svoje kolege tenisere.

U intervjuu za Daily Mail Dolgopolov je opisao stanje na ratištu.

“Radili smo 15 sati tijekom prošlog dana i potom se vratili u 4 ujutro. Stoga smo bili poput zombija na energetskim pićima. Znali smo da prvi minobacač puca svake dvije minute, a drugi ide 40 sekundi kasnije. Približavali su se na 30, pa 20 i onda 15 metara, a mi smo metar ispod zemlje. Kada granate padnu i eksplodiraju, osjetite kako prolaze kroz vaše tijelo. Čujete kada ih lansiraju i znate da imate oko 20 sekundi prije no što eksplodiraju. Sleti li granata od 120 milimetara na manje od osam metara od vas, može doći do puknuća organa zbog eksplozije čak i ako vas geleri ne pogode”, rekao je Dologpolov. a potom nastavio:

“Sjedite i ne možete ništa napraviti. Razmišljate možete li pobjeći iz rova i doći do automobila, no to je najgora odluka koju možete donijeti u toj situaciji .Jedna je pala dovoljno blizu da dobijemo potres mozga. Udar je prošao kroz mene. No, znamo da imaju ograničen broj granata pa će jednom prestati. Kada prestanu, nastavljamo s radom”

Dolgopolov je opisao kako je sve to psihički teško proživljavati, a imao je što za reći i za Roberta Bautistu Aguta i Adriana Mannarina, koji će nastupihi na egzibicijskom turniru u Sankt-Peterburgu.

“Sramota, pogotovo za evropske igrače. Ne mogu to razumjeti, ne znam o čemu razmišljaju. Oni će dobiti crni novac. Rusi svakodnevno prijete Evropi nuklearnim ratom i energetskim ucjenama, a oni odlaze onamo i zarađuju. Njima novac nije očajnički potreban. Agut je već 15 godina na Touru, a Mannarino otprilike jednako toliko. To je jadno”, izjavio je Dolgopolov.

Ukrajinac je tokom karijere osvojio Umag 2011., Washington 2012. i Buenos Aires 2017., a ukupno je u karijeri zaradio preko sedam miliona dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare