Okršaj titana za vrh svijeta: Đoković i Alcaraz u borbi za dvije nagrade, rekord i historiju

Tenis 19. okt 202319:09 0 komentara
Twitter/Wimbledon

Carlos Alcaraz je odustajanjem od takmičenja u Baselu naredne nedjelje umanjio šanse za povratak na broj 1, ali ova bitka je još daleko od svog kraja. Ako se gleda ATP trka, koja se na kraju sezone izjednači sa ATP listom, razlika između Srbina i Španca je samo 500 poena.

Trka je mjerodavna za plasman na završni Masters i na njoj se računaju rezultati u kalendarskoj godini, dok se lista pravi 12 mjeseci unazad. Zato se ova dva rejtinga izjednače na kraju sezone.

Zbog toga je u finišu lakše praviti projekcije na osnovu trke, jer na njoj nema poena koji treba da se brane. Kada se oduzmu svi preostali prošlogodišnji bodovi, Novakova prednost je tih 500 poena. Da je Alcaraz igrao i osvojio Basel, izjednačio bi se sa Đokovićem.

Kako su do kraja sezone ostala samo dva turnira, Srbinu će biti dovoljno da odigra isto što i Španac, pa čak i nešto slabije. Uslov je da u Parizu i Torinu u zbiru ne dozvoli rivalu da osvoji 501 poen više od njega. U slučaju da broj poena bude identičan, biće presudan saldo sa najvećih takmičenja, a tu je Nole u prednosti.

Drugim riječima, ako Đoković osvoji titule i u Parizu i u Torinu, biće prvi na kraju godine. Biće prvi i ako osvoji Masters bez izgubljenog meča. Svi ostali scenariji zavise od rezultata obojice, ali je Nole u povoljnijoj situaciji.

Titula u Bersiju donosi 1.000 poena, finale 600, polufinale 360, četvrtfinale 180 i tako dalje. Situacija u Pala Alpitouru je nešto komplikovanija, jer trofej može da se osvoji u više varijanti. Ako pobjednik Mastersa nema nijedan poraz u grupi, osvaja 1.500 poena, ali je to moguće i sa jednim neuspjehom (1.300), a u nekim situacijama i dva (1.100).

Distribucija poena u Torinu ovako izgleda: svaka pobjeda u grupi vrijedi 200 poena, plasman u finale donosi još 400 a trijumf još 500.

Zato će borba za broj 1 vjerovatno biti zanimljiva sve do kraja, mada bi Nole trijumfom u Parizu došao u situaciju da se približi rješenju ranije. S druge strane, Carlos bi titulom u Bersiju, uz Novakov poraz prije finala, mogao da se vrati na broj 1, ali će odluka o vrhu na kraju sezone pasti u Italiji.

Printscreen/Sofascore

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!