Kome šta treba da prođe iz grupa za EURO 2024: Pravila kvalifikacija, koliko timova se kvalifikuje i sve kombinacije

Nogomet 24. jun 202415:58 0 komentara
Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Ko može izboriti plasman u osminu finala UEFA EURO 2024? Kvalifikaciona pravila, tiebreakers i ono što je potrebno svakoj ekipi.

Prva dva u svakoj grupi plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe prolaze u osminu finala.

Permutacije ispod su samo za informaciju; zvanične kalkulacije će izvršiti UEFA nakon završetka svih grupnih utakmica prema članovima 20 i 21 Pravilnika UEFA Evropskog prvenstva . Ovi primjeri možda ne pokrivaju sve potencijalne situacije.

Grupa A

Njemačka se plasirala u osminu finala kao pobjednik grupe.

Švicarska se plasirala u osminu finala kao vicešampion grupe.

Mađarska je završila na trećem mjestu, ali još ne znaju svoj status.

Škotska je eliminisana na četvrtom mjestu.

Grupa B

24. jun : Albanija (1) – Španija (6) , Hrvatska (1) – Italija (3)

Španija se plasirala u osminu finala kao pobjednik grupe.

Italija će se plasirati u osminu finala kao vicešampion grupe ako izbjegne poraz od Hrvatske. Italija neće moći da se plasira u osminu finala ako izgubi, a Albanija pobijedi Španiju.

Albanija će proći u osminu finala kao viceprvak grupe ako pobijedi Španiju, a Hrvatska pobijedi Italiju, s tim da Albanija završi ispred Hrvatske po ukupnoj gol-razlici ili ukupno postignutim golovima. Albanija ne ide u osminu finala ako izgubi ili ako remizira, a Hrvatska pobijedi Italiju.

Hrvatska će se plasirati u osminu finala kao vicešampion grupe ako pobijedi Italiju, a Albanija ne pobijedi Španiju (ako pobijedi i Albanija, Hrvatska i Albanija će se podijeliti za drugo i treće mjesto po gore navedenim kriterijima). Hrvatska ne ide u osminu finala ako izgubi, ili ako remizira, a Albanija izbjegne poraz.

Standings provided by Sofascore

Grupa C

25. jun: Engleska (4) – Slovenija (2) , Danska (2) – Srbija (1)

Engleska će u ponedjeljak navečer, barem kao najbolja trećeplasirana ekipa, izboriti plasman u osminu finala, ako Albanija ne pobijedi Španiju u Grupi B. Engleska će u osminu finala ako izbjegne poraz od Slovenije ili ako Danska ne dobije Srbiju. Engleska će pobijediti u grupi ako dobije Sloveniju ili remizira, a Danska ne pobijedi. Ako Engleska remizira, a Danska pobijedi, bit će podijeljeni za prvo i drugo mjesto po ukupnoj gol-razlici, zatim ukupnim postignutim golovima. Engleska ne može završiti niže od trećeg mjesta.

Danska će se plasirati u osminu finala ako savlada Srbiju. Ako i Danska i Slovenija remiziraju, za drugo i treće mjesto rangiraće se prema gore opisanim kriterijima. Danska neće proći u osminu finala ako izgubi, a Slovenija izbjegne poraz.

Slovenija će se plasirati u osminu finala ako savlada Englesku. Slovenija će osvojiti grupu ako pobijedi, a Danska ne. Ako i Slovenija i Danska pobijede, dijeliće drugo mesto prema gore opisanim kriterijumima, kao i drugo i treće mesto ako obije remiziraju, ili treće i četvrto mjesto ako izgube, ili Slovenija i Srbija za treće ili četvrto mjesto ako Slovenija izgubi, a Srbija remizira.

Srbija će se plasirati u osminu finala ako savlada Dansku, a Slovenija ne pobijedi Englesku (ako pobijede Srbija i Slovenija, Srbija će biti treća iza Engleske u odnosu na utakmicu). Ako Srbija igra neriješeno, a Slovenija izgubi, zauzeće  treće i četvrto mjesto po gore opisanim kriterijumima. Srbija neće moći u osminu finala ako izgubi, ili ako remizira, a Slovenija izbjegne poraz.

Standings provided by Sofascore

Grupa D

25. jun : Holandija (4) vs Austrija (3) , Francuska (4) vs Poljska (0) 

Holandija će se u ponedjeljak uvečer plasirati u osminu finala, barem kao najbolji trećeplasirani tim, ako Albanija ne pobijedi Španiju u Grupi B. Holandija će proći u osminu finala (u prva dva) ako izbjegne poraz od Austrije. Holandija će biti prva u grupi ako pobijedi, a Francuska ne, ili ako Holandija remizira, a Francuska izgubi. Holandija će završiti na drugom mjestu ako odigra neriješeno, a Francuska pobijedi. Ako i Holandija i Francuska pobijede ili obje remiziraju prvo mjesto se određuje po ukupnoj gol-razlici, zatim ukupno postignutim golovima, zatim disciplinskim bodovima, a zatim na rang-listi evropskih kvalifikacija. Slično je i ako i Holandija i Francuska izgube samo će se po gore navedenim faktorima boriti za drugo mjesto.

Francuska će u ponedjeljak uvečer proći u osminu finala, barem kao najbolji trećeplasirani tim, ako Albanija ne pobijedi Španiju u Grupi B. Francuska će se plasirati u osminu finala (u prva dva) ako izbjegne poraz od Poljske ili ako Austrija ne pobijedi Holandiju. Francuska će biti prva u grupi ako pobijedi, a Holandija ne. Ako i Francuska i Holandija pobijede ili obije odigraju nerešeno, biće podeljene za prvo i drugo mesto prema gore navedenim kriterijumima, isto kao i za drugo i treće mjesto ako obije izgube.

Austrija će se plasirati u osminu finala (u prva dva) ako savlada Holandiju. Austrija će osvojiti grupu ako pobijedi, a Francuska ne. Ako Austrija bude remizirala, a Francuska izgubi, Austrija će završiti na trećem mjestu iza Francuske.

Poljska ne može da se plasira u osminu finala i završiće kao četvrta.

Standings provided by Sofascore

Grupa E

26. jun : Slovačka (3) – Rumunija (3) , Ukrajina (3) – Belgija (3)

Rumunija će se plasirati u osminu finala, u prva dva, ako izbjegne poraz od Slovačke. Rumunija će osvojiti grupu ako pobijedi, a Belgija ne pobijedi Ukrajinu. Rumunija neće u osminu finala ako izgubi, a Ukrajina izbjegne poraz.

Belgija će se plasirati u osminu finala, među prva dva, ako izbjegne poraz od Ukrajine. Belgija će osvojiti grupu ako pobijedi, a Slovačka ne pobijedi Rumuniju. Belgija neće u osminu finala ako izgubi, a Rumunija izbjegne poraz.

Slovačka će se plasirati u osminu finala, u prva dva, ako savlada Rumuniju. Slovačka će završiti na trećem mjestu ako odigra neriješeno. Slovačka će završiti prva ako pobijedi, a Ukrajina ne pobijedi Belgiju. Slovačka neće u osminu finala ako izgubi, a Belgija izbjegne poraz.

Ukrajina će se plasirati u osminu finala, u prva dva, ako savlada Belgiju. Ukrajina će završiti prva ako pobijedi, a Rumunija ne pobijedi Slovačku. Ukrajina će završiti na trećem mjestu ako odigra neriješeno, a druga utakmica ne bude neriješena. Ukrajina neće u osminu finala ako izgubi, a Slovačka izbjegne poraz.

U slučaju da obje utakmice budu neriješene , četiri ekipe će završiti jednako sa četiri boda. Tada bi u igru ​​stupili sljedeći scenariji:

A) Ako dva remija imaju isti rezultat npr. 0:0, ili ako  Belgija protiv Ukrajine odigra neriješen rezultat sa manje golova od Slovačke protiv Rumunije, poredak u grupi bi se zasnivao na gol-razlici i postignutim golovima i bio bi:

1) Rumunija
2) Belgija
3) Slovačka
4) Ukrajina

B: Ako dva remija imaju različite rezultate, predviđaju se sljedeći scenariji:

Ako Belgija protiv Ukrajine završi rezultatom 1-1, a Slovačka protiv Rumunije 0-0, ili bilo koji rezultat u kojem Belgija postigne tačno jedan gol više od Rumunije, Belgija i Rumunija bi zauzele prve dvije pozicije u grupi, ali bi bile izjednačeni po gol-razlici i postignutim golovima. U tom slučaju, prema članu 20.01d zvaničnog pravilnika takmičenja, kriteriji međusobnog susreta se ponovo primjenjuju isključivo na ta dva tima, što bi značilo da je Belgija ispred Rumunije jer su pobijedili u direktnom meču. Slovačka bi bila treća, a Ukrajina četvrta po gol-razlici.

U svim ostalim scenarijima, Rumunija i Belgija bi zauzele prva dva mjesta u grupi, rangirane po postignutim golovima. Belgija će pobijediti u grupi ako postigne dva (ili više) golova više od Rumunije; Rumunija bi osvojila grupu ako bi dala više golova od Belgije. Slovačka bi završila ispred Ukrajine na trećem mjestu na osnovu gol-razlike.

Standings provided by Sofascore

Grupa F

26. jun : Gruzija (1) – Portugal (6) , Češka (1) – Türkiye (3)

Portugal se plasirao u osminu finala kao pobjednik grupe.

Turska će se plasirati u osminu finala, kao vicešampion grupe, ako izbjegne poraz od Češke. Turska neće u osminu finala ako izgubi, a Gruzija pobijedi Portugal.

Češka će se plasirati u osminu finala, kao vicešampion grupe, ako pobijedi Tursku, a Gruzija ne pobijedi Portugal. Ako i Češka i Gruzija pobijede rangiraće se za drugo i treće mjesto po ukupnoj gol-razlici, zatim ukupnim postignutim golovima, zatim disciplinskim bodovima, pa rangu evropskih kvalifikacija. Češka će biti treća ako odigra neriješeno, a Gruzija ne pobijedi. Češka neće u osminu finala ako izgubi.

Gruzija će se plasirati u osminu finala, kao vicešampion grupe, ako pobijedi Portugal, a Češka pobijedi Tursku, pod uslovom da Gruzija završi ispred Češke po gore opisanim kriterijima. Gruzija neće u osminu finala ako izgubi, ili ako remizira, a Češka izbjegne poraz.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen predstojećem Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!