Anfield je neosvojiva tvrđava: Sjajni Dubravka nije uspio spasiti Svrake poraza, Salah heroj

Nogomet 01. jan 202422:57 0 komentara
REUTERS/Carl Recine

Večeras je odigrana pretposljednja utakmica 20. kola Engleske Premier lige, a pobjedu na Anfieldu upisala je ekipa Liverpoola.

Redsi su očekivano veoma ofanzivno ušli u susret protiv izuzetno oslabljenog gosta, nakon završenih 90 minuta rezultat je glasio 4:2 u korist Liverpoola.

Prva sjajna šansa viđena je u 13. minuti, Darwin Nunez je primio tačan pas i u situaciji jedan na jedan sa golmanom odlučio pucati iz sve snage po sredini gola, Martin Dubravka je bio oprezan i lagano mu je odbranio šut. Pet minuta poslije Liverpool stiže do pogotka, a strijelac je bio Luis Diaz, međutim gol je poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se prethodno našao Darwin Nunez.

Par sekundi poslije Liverpool je imao odmah napad, a u kaznenom prostoru srušen je Luis Diaz, Anthony Taylor pokazao je na bijelu tačku. Mohamed Salah preuzeo je odgovornost, šutirao je u desnu stranu, a Martin Dubravka je odbranio njegov udarac, odbijanac u gol nije uspio pretvoriti ni Alexander-Arnold.

REUTERS/Carl Recine

Nevjerovatan promašaj imao je Darwin Nunez u 36. minuti nakon greške stopera Newcastlea, ušao u šesnaesterac i pucao otprilike sa penala. ali neprecizno. Golman je to sjajno odbranio. Minut poslije gosti stižu do pogotka, odlična kontra Newcastlea, Miley je odigrao sjajno za Isaka koji matira Alissona, ali je gol poništen zbog milimetarskog ofsajda.

Mogao je desni bek Liverpoola u 39. minutu postići sjajan pogodak, on je primio dugo pas i odmah pucao s ruba šesnaesterca, a odličan udarac je završio na lijevoj stativi. Ono što za nogom u prvom dijelu nije krenulo igračima Liverpoola jeste na otvaranju drugog poluvremena.

U 49. minuti Redsi dolaze do vodstva. Sjajna kombinacija Salaha i Nuneza, na kraju Nunez odigrava za Salaha koji pogađa praznu mrežu sa pet metara – 1:0.

Mogao je Liverpool udvostručiti prednost u 53. minuti, Darwin Nunez se zaletio u kazneni prostor  i tako ispratio sjajno dodavanje, a potom je uputio udarac prema lijevoj stativi, ali Martin Dubravka je sjajan bio večeras i spriječio njegov pokušaj.

Kazna domaćinima stiže samo minutu poslije, Alexander Isak je primio sjajan pas koji mu je uputio Gordon i poslao ga u situaciju jedan na jedan s golmanom. Šveđanin je mirno poslao loptu u mrežu pored Alissona – 1:1.

Nakon primljenog pogotka nastavio je Liverpool sa atacima, u 63. minuti ponovo fenomenalnu šansu ne koristi Darwin Nunez. Prvo je Luis Diaz ispalio projektil, a Martin Dubravka je zaustavio njegov pokušaj koji bi završio pod prečkom, a onda je Nunez pratio savršen centaršut sa boka i snažno pucao glavom sa otprilike 11 metara, ali je lopta prošla malo pored lijeve stative.

Nova bravura slovačkog golmana viđena je u 69. minuti, Cody Gakpo si je oslobodio nešto prostora unutar šestnaesterca, pokupio odbijanac i uputio dobar udarac, a Martin Dubravka je fantastično refleksivno odbranio njegov pokušaj koji je išao nisko po sredini gola.

Domaći konačno uspijevaju probiti odbrambeni bedem u 74. minuti, a pogotku je prethodila brilijantna akcija. Salah je između tri odbrambena igrača odigrao sjajan pas iza leđa odbrane Svraka, lopta stiže do Jote koji iz prve odigrava za Courtisa Jonesa, a on nije imao problema da postigne pogodak na praznu mrežu sa neka tri metra – 2:1.

Odbrana gostiju potpuno se raspala u nastavku, a u 78. minuti nakon odličnog centaršuta Salaha i loše intervencije odbrane koja je zaspala, Cody Gakpo pogađa za 3:1.

Nevjerovatna golijada nastavila se u 82. minutu. Nakon kornera koji je izveo Longstaff, najbolji u skoku bio je Botman koji pogađa za 3:2.

Samo dva minuta poslije novi pogodak, ovaj putu režiji domaćina. Jota je pobjegao odbrani gostiju, izašao jedan na jedan sa Dubravkom koji ga ruši, a Taylor po drugi put večeras pokazuje na “kreč”. Salah koji nije iskoristio prvi gol, ovaj put je bio siguran, lopta u jednu, Dubravka u drugu stranu – 4:2.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!