Barbarez: Za nas postoji samo jedan grb i jedna država, uz pomoć navijača želimo pozitivan rezultat protiv velike Njemačke

Nogomet 10. okt 202412:16 0 komentara
Foto: NFS BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će odigrati meč trećeg kola elitne "A" grupe Lige nacija, a za protivnika će imati snažnu selekciju Njemačke.

Tako se danas medijima pred važan meč obratio selektor Zmajeva koji je najavio meč sa Njemačkom.

“Plan mora biti, bez obzira s kim i kako igramo. Plan je tu i da želimo nešto da učinimo, da pozitivno meč završimo naravno da je to cilj. Vidjet ćemo šta će biti i kako će se meč odvijati. Adut veliki nam može biti publika i ovo što je prepoznatljivo šta i kako radimo. Nadamo se dobroj utakmici i dobrom ulasku u utakmicu. Vidjet ćemo kako će to završiti”, rekao je Barbarez.

Njemačka se suočila sa nekoliko otkaza pred ovaj meč, a pomenutu situaciju komentarisao je i Barbarez.

“O tome sam pričao u par intervjua. To ne igra ulogu ni 0%. Ta reprezentacija ima toliku širinu. Bez obzira da li su debitanti ili ne. Koncentracija je naša puna, plan je tu i želimo odigrati utakmicu maskimalno. Bilo bi suludo razmišljati o njima jer znamo kakav su kvalitat i šta i kako mogu”, ističe selektor Zmajeva.

Foto: NFS BiH

Njemačka je drugi dom našeg selektora, a ovih dana stizali su i neki provokativni naslovi vezani za njega. Može li to biti motiv?

“Uvijek će biti, ovakvih i onakvih članaka. Sve to dođe do mene, ali kada je 99% kako treba da bude ne mora to ni pozitivno biti. Samo realistično i to je ok. Sa tim nemam problem. Ako mi vi niste motivacija kada vidimo koliko vas ima, ako nije stadion koji je za pola sata rasprodat i ovi igrači. Onda nismo zaslužili da budemo ovdje. Ovo je malo specijalno za mene, ali i za momke koji su rođeni gore. Ali kada stanemo na teren, postoji jedna reprezentacija, jedan grb i tako će biti i ovaj put”, rekao je Barbarez.

Medijima se oglasio i napadač Zmajeva Ermedin Demirović koji igra u Njemačkoj i ima veliko iskustvo protiv igrača Elfa.

“Mislim da nije prednost da ih znamo. Svi znaju ko je Njemačka i koji su igrači. Imam dosta saigrača iz Stuttgarta, ali će opet biti analiza kao protiv svake ekipe. Dobro smo se spremili, dat ćemo svoj maksimum i vidjet ćemo šta ćemo izvući iz ove utakmice”, rekao je Demirović.

Da li će ovaj meč biti sličan onima protiv Nizozemske i Engleske, kako odgovoriti na pritisak od samog početka?

“Najlakše je pritisku odgovoriti pritiskom. Sasvim jednostavno. Da ne ulazim u detalje, možda bude i iznenađenje na terenu što se tiče taktike. Vidite ovo, ide meč, ide priprema i analiza. Dosta vremena provodimo ispred video panela. Idemo u detalje, kao što se i mora. Onda se napravi plan i neka ideja, a nakon toga se pokuša i sprovesti. Imamo i plan “B”. S te strane će priprema biti na top nivou, nakon toga i teren. Vidjet ćemo, da smo realni, realni smo. Da znamo u kojem će toku ići meč, oni će sigurno imati pritisak. Ne mijenjaju ništa. S te strane se možemo postaviti, ta individualna kvaliteta će značiti. Isto tako moramo se i mi pokazati, duele moramo dobijati i to su stvari u kojima moramo dominirati. Ako te stvari budu dobre, sutra možemo smatrati nešto pozitivno”, rekao je selektor.

Tradicionalno naši najbolji igrači igraju u Bundesligi, a Kicker je nedavno odabrao 11 najboljih igrača iz BiH u Bundesligi. Nikoga nema iz ove novije generacije, a Demirović je upitan da li se neko od novajlija može uskoro umiješati na ovoj listi.

“Teško kada vidiš ko je gore u napadu uz selektora Barbareza. Vjerovatno je Sergej i Džekson i bit će teško mene da neko stavi tu. Ja ću sve dati od sebe da i mene spomenu iza špica, ali mislim da to nije bitno za mene, nije bitno za ekipu, nije bitno ni za koga”, rekao je Demirović.

Foto: NFS BiH

Od dolaska selektora Barbareza vidi se rast u igri, a osvojen je bitan bod protiv Mađarske. Koliko je on pomogao u pripremi ove utakmice?

“Naravno da svaki pozitivan rezultat donosi nešto sa sobom. Možemo se mi lagati koliko želimo da držimo sve pod kontrolom, ali kada u nekim realističnim stvarima gubite ne možete se pravdati i imamo problem s tim. Protiv Mađarske smo vidjeli da možemo imati realistične ciljeve. Nadamo se da će sutra biti sve kako smo zamislili, kako želimo. Radujem se trenerskom debiju kući, toj mojoj vezi sa navijačima koju sam imao sa navijačima. Bilo je nešto specijalno i čitava moja reprezentativna karijera se dešavala u Zenici. Taj dio BiH volim, to je specijalno”, ističe legendarni Barbarez.

Demirovićem Stuttgart daje čak šest reprezentativaca selekciji Njemačke. Demirović je upitan da li je imao priliku pričati sa njima o utakmici protiv BiH.

“Pričali smo dosta o tome. Radujem se ovoj utakmici, znam pola ekipe. Malo smo se šalili, probao sam ih uplašiti u vezi stadiona, navijača i to. Rekao sam im da će im to biti drugačiji sport, nešto novo. Da to nisu doživjeli. Malo smo se šalili, ali bili realno. Oni će doći da pobijede, a za mene bi bilo posebno da pobijedimo ovaj meč, da bi ih mogao zezati u vezi toga. Ipak, sve je bilo više realno”, rekao je Demirović.

Napadač Zmajeva se osvrnuo i na situaciju sa poplavama u BiH, te istakao kako je to dodatni motiv za naš tim.

“To je tema i ekstra motiv za naš tim. Znamo kakva je situacija u našoj zemlji. Probat ćemo za ovih 90 minuta ljudima vratiti pozitivnu. To će možda biti samo 90 minuta da navijači barem tada zaborave na sve što se dešava. To je dodatna motivacija da ćemo dati sve od sebe. Nažalost, to je tema u ekipi”, rekao je Demirović.

Foto: NFS BiH

Naš tim je 2010. igrao meč sa Njemačkom, ali je četiri godine kasnije završio na Mundijalu. Može li ovaj meč uslijediti kao uvertira za ono što slijedi za četiri godine?

“Mislim da taj meč nisam igrao. Volio bih da se takvo nešto ponovi. Da se ponovi historija, ali u realnosti to jedno s drugim nema veze. Svaka utakmica je bitna, za nas je ova posebna jer živimo gore i imamo vezu sa Njemačkom veliku. Tako je i sa Mađarima i Talijanima, Englezima, Holanđanima. To je sve posebno. Mi ćemo izaći na teren i pokušati nešto dobro odraditi, da ljudi imaju osmijeh na licu. To je naš cilj i naša svakodnevnica. O tome se radi u fudbalu s kojim smo sretni i nadamo se da će tako i sutra biti”, rekao je selektor.

Da li ovakve utakmice rađaju nove lidere i novu generaciju koja može otići na veliko takmičenje.

“Ja stalno govorim šta nam znači ovih 8 mečeva. To je 100% istinito. Ovi mečevi su bili veliki razlog što sam ovo prihvatio i samo iskustvo koje mogu imati. Ja nisam igrao nikad meč protiv ovakvih selekcija, a oni će imati priliku da rastu, da se rađaju lideri. Mi smo mlada reprezentacija, napravljen je veliki rez. Edin je izašao iz toga, Kolašinac, Bičačkić. Demirović je napravio veliki iskorak u karijeri, kod nas zauzeo bitno mjesto i nadamo se da ćemo u budućnosti imati više ovakvih razloga i novih heroja”, kazao je Barbarez.

Osvrnuo se i na zdravstveno stanje u ekipi.

“Sigurno da je to tema. Mora biti tema. Pogotovo igrači kao Ermedin koji igraju svako 3 dana. Imali smo jučer situaciju gdje su Sejo i Edin zatražili da dio treninga ne treniraju i odmore. To je sasvim normalana procedura. Dajem im svakodnevno, da ako neko osjeti umor i zatezanje da pauzira. To je normalno. Kada gledate treninge u Stuttgartu ne treniraju nakon utakmice. Ritam je bitan i mora se voditi računa o minutaži. Može se svašta desiti i to je plan “B”. U zavisnosti od rezultata da se to desi. U Holandiji je trebalo biti s Edinom, ali je minut kasnije dao gol. Možda će biti promjena, volio bih da svi igraju 90 minuta obje utakmice, ali to nije realno”, rekao je Barbarez.

Pred ovaj meč ostali smo bez Amara Dedića, a selektor ističe kako je to veliki udarac za naš tim.

“Igrat ćemo 1-0-10”, rekao je kroz smijeh uz šalu selektor, a potom dodao:

“Amar je bitan, a Amar isto mora biti malo bolje da igra. Nismo bili zadovoljni sa nekim stvarima njegovim posljednjih utakmica. Radovao sam mu se, želio sam imati razgovor s njim. Zato smo mi tu treneru, ne samo treneri već i u ulozi pedagoga. Vrlo važan igrač koji će biti još važniji u budućnosti. Igrači ne znaju koliki potencijal imaju, sve je zagrebano, zato smo mi zaduženi. Nadam se da ću sa njim ući u dubinu da pokaže šta ima. To je sastavni dio fudbal, kao što Njemačka ima 7 igrača koji su povrijeđeni. Mi imamo dva. U junu smo igrali bez 15 igrača. Ima razmišljanja šta i kako, ali sastavni dio fudbalske svakodnevnice. Ovi termini nekad nisu tako impresivni, mi nismo sretni s njima, ali ja kukati neću sigurno”.

Da li Demirović ima prednost zbog poznavanja protivnika?

“Nije to moja prednost. Znam koji su stoperi, dosta puta sam igrao protiv njih. Njemačkoj je teško dati gol, ali je najbitnije da kao ekipa radimo. Ako svako odradi posao imat ćemo priliku za gol. Mi špicevi u ovakvim utakmicama smo možda i najbitniji. Najbitnije je dati maksimum, biti borbeni, da trčimo, a na kraju svako će probati dati gol. Prednost nije baš za mene”, rekao je napadač Stuttgarta.

Meč BiH – Njemačka igra se u petak od 20 sati i 45 minuta, a sve dešavanja vezana za meč možete pratiti na portalu N1 Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!