Bivšem fudbaleru rekli da ima još dvije do šest godina života: Ima neobičnu bolest, sada živi sa ovim simptomima

Nogomet 14. okt 202412:51 0 komentara
Foto: Twitter

Čak 20 bivših fudbalera je preduzelo pravne korake protiv Fudbalskog saveza Engleske zbog povreda mozga koje su doživjeli tokom karijere. Jedan od njih je i Ian Alexander, legendarni fudbaler Bristol Roversa.

Škotski fudbaler je odigrao 299 susreta za ovaj klub, a on je za britanski “Gurdian“ istakao da su mu ljekari saopštili da ima od dvije do šest godina života.

Doktori su mu saopštili da mu je dijagnostifikovana “hronična traumatska encefalopatija“ (CTE).

U pitanju je progregsivna degenerativna bolest mozga koja se javlja nakon trauma glave koje se ponavljaju ili eksplozivnih prodaja.

Dementia pugilistica, koja je dijagostifikovana kod boksera tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, a sada se ova bolest smatra istim poremećajem.

Škot je od 1986. do 1994. godine nastupao za Bristol, a tada je britanski fudbal bio poznat po gruboj igri.

Alexander je četiri puta doživio potres mozga.

“Tada nisam razmišljao o posljedicama. Bio je to moj posao. Pretrpio si udarac, nosio si se s tim i vratio u igru. Sada to sve dolazi na naplatu. Ljekari su mi dali dvije do šest godina, ali neću odustati. Boriću se do kraja“, poručio je Škot.

Ostao je bez posla nakon fudbalske karijere zbog gubitka pamćenja. Gubi se sa nesanicom zbog stalnih glavobolja.

“Samo želim da što više ljudi sazna za ovu bolest i povrede mozga koje trpe fudbaleri. Ne zanima me novac od tužbe, samo da se proširi ta spoznaja. Prije četiri do pet godina razgovarao sam s bivšim saigračima o problemima u kafiću i oni su rekli da se isto događa i njima. To znači da ima još puno sličnih slučajeva“, poručio je Škot.

“Jednom sam zamalo preminuo nakon sudara glavama. Progutao sam jezik i pola zubne proteze. Rekli su mi da sam bio 20 do 30 sekundi od smrti. To je bilo u subotu, u srijedu sam već bio na treningu.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!