Čavić za N1 pred historijski meč Borca u LK: Nadamo se da će svi u BiH biti naš 12. igrač

Fudbaleri Borca će u četvrtak na gradskom stadionu u Banja Luci odigrati prvu historijsku utakmicu u grupnoj fazi jednog od tri UEFA-ina takmičenja. Aktuelni prvaci BIH ugostit će slavni grčki Panathinaikos u prvom kolu Konferencijske lige, a pred ovaj meč je za N1 govorio prvotimac Borca David Čavić.

Istakao je na samom početku kako se on osjeća pred ovaj historijski meč.

“Očekuju nas neke historijske utakmice u narednom periodu. Tu je samo pozitivni utisak koji imamo mi igrači i stručni štab, kao i cijeli klub. Sa zadovoljstvom dočekujemo grčkog velikana i nadamo se da ćemo pred punim tribinama pokazati zbog čega smo u ovom društvu”, istakao je mladi Čavić.

“Sebi i saigračima dajem velike šanse”

Osvrnuo se i na situaciju u Banjaluci.

“Kada hodamo ulicama sada već su naši sugrađani zanemarili utakmice u domaćoj bh. ligi. Akcenat je na Evropi, a mi se trudimo da damo im odgovore na pitanja. Osjeća se i neka netrpeljivost, a očekuju se velikani na našem stadionu”, istakao je Čavić, a potom dodao:

“Mislim da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta u svakoj od tri utakmice. Nadamo se da će svi ljudi iz naše države biti naš vjetar u leđa. Nadam se da će tako biti u svim utakmicama i domaće lige. Apelujem navijače da dođu da nas podrže, a mi smo pokazali kako nas vrijedi podržavati.”

Bit će ovo prvi, historijski meč za Borac u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja. Koliko značenje ovaj meč ima?

“Bez lažne skromnosti, smatram da će ovo biti najveći meč u historiji kluba koji postoji 98 godina. Po značaju, imenu protivnika, ovo je najveća i utakmica u historiji BiH. Zrinjski je to radio prošle godine, sada to radimo mi. Sigurno da je to najveći meč za nas”, rekao je fudbaler Borca.

Foto: FK Borac Banja Luka

Gradski stadion u Banjaluci je spreman za ovaj meč, postavljeni su baneri ovog takmičanja. Kakva je osjećaj, da li to izgleda malo i nerealno?

“Jučer smo mi baš jučer komentarisali jer smo imali trening na glavnom stadionu. Tada su završeni radovi na marektinškoj strani. Jučer je bilo ljepše trenirati nego inače. Došle su i nove lopte posvećene Konferencijskoj ligi, bilo je mnogo ljepše i trenirali smo s osmijehom. Nisam mogao zamisliti sebe, ali san da zaigram na evropskoj sceni se ispunio. Njega ćemo sutra ostvariti i u realnosti pokazati da mi to zaslužujemo”, rekao je Čavić.

Panatinaikhos je veliki tim, kolike šanse ima Borac na ovoj utakmici?

“Iskreno, dajem velike šanse i sebi i saigračima. Igrali smo u play-offu sa Ferencvarošem, u Ligi prvaka i sa PAOK-om. Oni su dobili Panatinaikhos prije nekoliko dana. Znamo kako se završilo protiv ovih timova, bili smo egal. Pokazat ćemo da smo tvrd orah i smatram da imamo šanse. Pokazat ćemo da smo Borac, kao što naše i ime govori. Želimo uživati u svemu što smo sami zaslužili, ali mislim da možemo doći do pobjede”, rekao je ofanzivac banjalučkog tima.

Šta može biti prednost Borca, osim punih tribina i domaćeg terena, na ovom susretu?

“Naša najveća prednost je to što dišemo kao jedan. Nakon kvalifikacija za LK priključilo nam se još 4-5 igrača i oni su već tu kao da su sto godina sa nama. Svi se osjećaju prijatno, kao član porodice što je bitno. Već su prošli period adaptacije i to zajedništvo nas izdvaja od ostalih. Neke bolje ekipe na papiru kada se nađu sa nama vide koliko to znači i koliko je ovaj sport timski sport.”, dodao je.

Može li se nešto naučiti iz nastupa Zrinjskog u ovom takmičenju?

“Pratili smo Zrinjski prošle sezone, ali mi idemo meč po meč kako smo prije pet dana gledali meč u PLBiH protiv Radnika. Tako sada gledamo Panatinaikos i samo pričamo o njima. Naredni meč gostujemo ekipi Apoela, ali nismo ih se ni dotakli. Samo je akcenat na Panathinaikosu. Format je drugačiji i ima više mjesta za otvorenu igru. Nema tu mnogo kalkulacija kako je bilo ranije”, istakao je Čavić, a potom se osvrnuo i na format takmičenja:

“Meni je ljepšu draž ostavio prethodni format i grupna faza. Za pet godina možda nam ovo bude zanimljivije, ali već neki velikani su se žalili na ove formate i apelovali su da se smanji format zbog zamora i velikog broja utakmica. I mi ćemo do sredine decembra imati raspored srijeda-subota. Raspored je zgusnut, ali što se tiče gledalaca njima će biti lijepo gledati više utakmica.”

Foto: FK Borac Banja Luka

“Ovo je put kojim želimo ići”

Bh. nogomet već drugu godinu zaredom ima predstavnika u Evropi, koliki je značaj za našu zemlju i bh. nogomet?

“Veliki je značaj. Prošle godine Zrinjski, ove godine Borac. Nadamo se da ćemo svake godine imati predstavnika. Prije pet godina to niko nije mogao slutiti, ali sada je drugačije. Značaj je za samu gledanost bh. fudbala, ali i ekipe. Svaka ekipa koja se plasira u Evropu na otvorenijem je tržištu. Sami igrači, ali klubovi dobijaju na značaju i vrijednosti. Kvalitet fudbala je mnogo veći, mnogo više se ulaže. Prihodi od Evrope daju vam da ulažete u tim, dovodite bolje igrače, a domaće činite boljim i kvalitetnijim tu je zdrava konkurencija. To je od velikog značaja za naš fudbal i nadam se da će BiH i fudbal u našoj zemlji imati minimalno jednog predstavnika. Pohvalio bih i sve terene koji su do prije 3-4 godine bili užas. Nije se moglo pokazati šta se zna, a sada kvalitetnije ekipe nemaju problem da protiv slabijih timova dođu do izražaja i izvojevaju pobjede. To je od velikog značaja i put kojim trebamo ići”, ističe.

Da li Borac ima dovoljno dobar igrački kadar da igra na tri fronta? Šta je to prioritet Borca ove sezone?

“Sigurno da imamo kvalitet. To smo i ciljali da dovodimo igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima kojima se izlažu. Što se tiče toga imamo dobar roster i veliki broj igrača koji mogu odgovoriti zahtjevima šefa. Naš prioritet je Premijer liga Bosne i Hercegovine jer od toga mi živimo. To nas je dovelo do evropskih utakmica. To je naš cilj broj jedan, a sve što uradimo u Evropi je bonus poen za nas. Prioritet je Premijer liga Bosne i Hercegovine.”, rekao je Čavić.

Meč između Borca i Panathinaikosa igra se u četvrtak od 21 sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!