Chelsea je za skupocjene transfere koristio “rupu u zakonu”, Premier liga tom stala u kraj

Nogomet 14. dec 202310:51
REUTERS/Molly Darlington

Chelsea je od preuzimanja ovog tima od strane biznismena Todda Boehlyja na transfere potrošio milijardu funti.

Doveo je londonski tim brojna skupocjena pojačanja, neka od njih su premašivali i magičnu brojku od 100 miliona funti, a mnogi su se pitali kako je to moguće, a da ostanu u okvirima finansijskog fair playja.

Plavci su pronašli “rupu u zakonu”, fudbalerima davali dugoročne ugovore, neki od njih traju i do 2033. godine, pa su tako znatno “rastegli” rok plaćanja, ali i “fiktivno” rasterećenje budžeta. Pa su samim tim ostajali u okvirima UEFA-inog finansijskog fair-playja.

Ipak, čelnici Premier lige odlučili su tome stati u kraj, pa su tako uveli ograničenja vezana za transfere igrača.

Odluka je donesena nakon glasanja, a usvojena je s 15 od 20 glasova za. Engleski timovi su tako odlučili da čitav iznos odštete za nekog fudbalera mora biti isplaćen unutar pet godina.

Chelsea se najviše okoristio nepostojanjem limita, sad glasao za njegovo uvođenje

Zanimljivo, među 15 klubova koji su glasali za uspostavljenje ovog ograničenja bio je i Chelsea, koji je najviše profitirao nepostojanjem pomenutog limita.

Plavci su na takav način u januaru ove godine doveli Enza Fernandeza iz Benfice za 121 milion eura i Mikhaila Mudryka iz Shahtara za 70 miliona.

Njih dvojica potpisala su ugovore do ljeta 2031., a Chelsea je, barem na papiru, trošak njihovih transfera razvukao na tih osam i pola godina kako bi zadovoljio finansijske propise. Sada to više neće biti moguće.

Ranije ove godine UEFA je uvela spomenuto petogodišnje ograničenje, a sada ga je izglasala i Premier liga kako bi uskladila svoje propise s UEFA-inim.

Treba reći da i dalje nema ograničenja na to koliko ugovori mogu trajati te da ova odluka neće ni na koji način utjecati na već obavljene transfere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ: