Dinamo blizu direktnog plasmana u Ligu prvaka naredne sezone, evo šta moraju uraditi

Nogomet 25. okt 202407:44 0 komentara
Foto: REUTERS/Angelika Warmuth

Dinamo je pobjedom 2:0 protiv Red Bull Salzburga ostvario svoju prvu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka nakon 26 godina, od susreta s Ajaxom u Amsterdamu.

Strijelci su bili Sandro Kulenović i Bruno Petković, a ta je pobjeda Dinamu donijela četiri boda u tri odigrane utakmice te trenutno 22. mjesto, koje vodi u nokaut fazu takmičenja. Podsjetimo, 24 najbolje ekipe idu u nokaut fazu, prvih osam direktno u osminu finala, a ostali u razigravanje.

Dinamo godinama marljivo gradi svoj klupski koeficijent, što im je ove sezone omogućilo da takmičenje započnu direktno iz posljednjeg pretkola. Sezona se razvija izuzetno dobro za Dinamo, s mogućnošću da iduće sezone direktno uđe u Ligu prvaka i osvoji minimalno 30 miliona eura. Naime, klub s najboljim koeficijentom iz kvalifikacija ostvarit će direktan plasman, a ove je sezone to bio Shakhtar, dok je Dinamo zauzeo drugo mjesto, čime je dobio direktan ulaz u playoff fazu.

Trenutno, Dinamo je drugi na tabeli klubova koji se takmiče za direktan ulazak u Ligu prvaka iduće sezone. Ali, za ostvarenje tog cilja moraju obraniti naslov u SuperSport HNL-u.

Rangersi su trenutno prvi na toj listi, ali im je teško osigurati titulu u Škotskoj jer im Celtic bježi šest bodova. U međuvremenu, Shakhtar ima jedan bod u Ligi prvaka i zaostaje u ukrajinskom prvenstvu. Olympiacos i Crvena zvezda također su daleko iza Dinama.

Pobjeda nad Salzburgom bila je ključna jer je Dinamo sada povećao razliku u koeficijentu za pet bodova, dok bi u slučaju pobjede Salzburga ta razlika bila samo jedan bod. Ova se pobjeda može pokazati kao najvažnija za Dinamo ove sezone.

Dinamo je ove sezone već osvojio devet bodova za koeficijent u samo pet evropskih utakmica, dok je prošle sezone taj isti broj bodova osvojen u 16 utakmica u sva tri UEFA-ina takmičenja.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!