FIFA uvela pravilo za sprečavanje rasizma: Jedan potez fudbalera prekinut će utakmicu

Nogomet 17. okt 202411:32 0 komentara
FIFA.com

FIFA okreće novi list u borbi protiv rasizma.

Ubuduće, sudije će prekidati utakmicu iste sekunde kada primijete rasističke povike ili gestikulacije s tribina, ali i ako im se fudbaleri požale na isto.

Novim pravilom donijetim na 74. kongresu FIFA u Bangkoku predviđeno je i da utakmica trajno bude prekinuta ukoliko sudija i delegat procijene da se radi o neprihvatljivom obliku govora mržnje, rasne ili bilo koje druge diskriminacije.

„FIFA je donijela odluku o preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u fudbalu. FIFA će u saradnji sa svim nacionalnim savezima aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača“, navodi se u saopštenju na sajtu Hrvatskog nogometnog saveza.

Na Kongresu FIFA ustanovljena je i gestikulacija kojom igrači mogu poslati jasnu poruku sudiji da su doživjeli uvrede na rasnoj osnovi. Riječ je o prekrštenim rukama u X.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

Prvi korak

Sudija prekida utakmicu – Ako ste doživjeli uvrede na rasnoj osnovi upotrijebite gest protiv rasizma (prkrštene ruke u X) i sudija će automatski prekinuti utakmicu;

Drugi korak

Sudija šalje ekipe u svlačionice – Ako se uvrede nastave nakon upozorenja i nastavka igre, sudija drugi put prekida meč i šalje ekipe u svlačionice.

Treći korak

Sudija prekida meč – Ukoliko se uvrede ponove tokom pauze ili nakon nastavka meča, utakmica je trajno prekinuta i biće riješena za zelenim stolom.

Ovaj jasno definisan protokol će definitivno pomoći u borbi protiv rasizma na fudbalskim terenima, ali je i dalje poraz što je sve ovo potrebno raditi u 21. stoljeću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!