Idealni tim koji propušta Euro 2024, mogao bi da se bori za titulu

Nogomet 21. jun 202407:10 0 komentara
Christine Olsson/TT News Agency via REUTERS

Nema samo jedan, mogu da se naprave barem dva u zavisnosti od toga da li su se reprezentacije nekih igrača kvalifikovale za Evropsko prvenstvo, ili nisu.

Čak i kad se ta dva tima odvajaju mogu da budu paklene ekipe, pa još kada se spoje, onda kreće igranka. Zato je najbolje da pobrojimo neke od igrača, a da vi date konačni sud koga biste dodali ili oduzeli iz ekipe.

Evropsko prvenstvo je počelo prošlog petka uveče utakmicom Njemačke protiv Škotske u kojoj su „Panceri“ pokazali moć i demonstrirali silu protiv nesnađenih gostiju sa 5:1.

Nastavilo se utakmicama u kojima su prilično očekivano Švicarci resetovali Mađare na fabrička podešavanja, onako na iskustvo, da bi zatim Španci furioznim poluvremenom tukli Hrvate, a Italijani preokrenuli protiv Albanaca koji su poveli u 24. sekundi utakmice.

I Srbija je odigrala dvije utakmice i upisala jedan bod posle poraza od Engleske i remija sa Slovenijom.

Gotovo svaka od reprezentacija na prvenstvu ima ponekog dobrog igrača, dok neke iz reda onih koje koštaju preko milijardu eura imaju i više takvih igrača.

Ipak, ma koliko da je jedan nacionalni tim dobar, teško je zamisliti da njegov selektor neće da bira jednog od najboljih defanzivaca Lige šampiona.

REUTERS/Benoit Tessier

Jer, Mats Hummels je na primjer igrao finale elitnog takmičenja, bio je u idealnom timu tog takmičenja i onda ga Julian Nagelsmann nije angažovao da igra Evropsko na domaćem terenu.

Hummels ima 35 godina i nije u cvijetu mladosti, ali je prošle sezone bio jedan od bitniji faktora stabilnosti u defanzivi Borussije Dortmund.

Pa ipak, Nagelsmann je pružio prednost na mjestu štopera Antoniju Rudigeru, uz koga je u paru Jonathan Tah. Niko neće ni dovoditi to u pitanje ako znamo da Njemačka već ima šest bodova i prolaz u drugu rundu.

A ako je čudno precrtati igrača koji je upravo stigao do finala Lige šampiona, kako onda objasniti da jedan selektor nije pozvao golmana koji je osvojio to takmičenje?

REUTERS/Yves Herman

To je uradio Domenico Tedesco sa Thibautom Courtoisom na golu Belgije, iako su obojica u suštini mogli da igraju za „Pancere“ i „Đavole“.

Courtoiso se ipak tek vratio iz povrede koljena, plan je da se oporavi što bolje jer je odigrao pet od posljednjih sedam utakmica Real Madrida u sezoni prije nove pauze.

Sada bi sebe samo doveo u rizik od nove povrede i to hoće da izbjegnu vjerovatno i Courtois i Carlo Ancelotti i Domenico Tedesco.

Na beku neće igrati David Alaba, iako njegova reprezentacija Austrije igra na turniru. Razlog je, kao kod još nekoliko talentovanih igrača – povreda.

REUTERS/Albert Gea

Jedan je od trojice igrača Reala koji su ove sezone kidali ligamente kolena, ali za razliku od saigrača Edera Militaa i Thibauta Courtoisa, on je povredu zaradio u decembru i nije bilo šanse da se vrati.

Da jeste, Austrija bi bila jača, a ovako je jači naš tim sastavljen od igrača koji ne mogu da nastupe na Euru.

Još jedan defanzivac koji igra na desnoj bekovskoj strani je Ben White. Igrač Arsenala je imao dobru sezonu u klubu gdje se do kraja borio za titulu u Engleskoj.

A u dresu Engleske ga neće biti na Euru i nije za nju igrao od Katara 2022. godine. Tada nije nastupio iz ličnih razloga i kada je Gareth Southgate probao da ga pozove za prijateljske utakmice u martu sa Brazilom i Belgijom, javio se sportski direktor Arsenala Edu.

Rekao je tada da igrač nije želio da se stavi Soutthage na raspolaganje, poslije čega je postalo jasno da se između njih dvojice nešto desilo, mada je selektor rekao da međusobno nemaju problema.

Ako Alabu gledamo kao štopera, onda možemo da u idealni tim onih koji propuštaju Euro svrstamo Lucasa Hernandeza.

I Hernandez, kao i Alaba, ima problema s povredom koljena, s tim što je nešto veći baksuz, jer je ovo drugi veći turnir zaredom na kom ne može da igra zbog povrede.

Ukoliko, pak, Alabu hoćemo na mjestu beka, onda možemo da uključimo u tim i Victora Lindelofa, a umjesto Whitea može da ide i Jurrian Timber.

REUTERS/Leon Kuegeler

Još jedna u nizu povreda i kasni povratak pred kraj sezone nisu bili preporuka za Ronalda Koemana da pozove nekadašnjeg igrača Ajaxa.

Kad pričamo o veznom redu, tu samo u središtu terena možemo da pričamo o Frenkiju de Jongu, Leonu Goretzki, Sandru Tonaliju, Martinu Odegaardu… Ima ih još.

De Jong ima povredu zgloba, iako je bio planiran da zaigra, Goretzka nije onaj igrač iz nekih prethodnih sezona i Nagelsmann ga je izostavio, dok ima onih u Njemačkoj koji za to krive Aleksandra Pavlovića.

Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Tonali nije sebi činio uslugu u prethodnom periodu, jer je više bio predmet pažnje zbog onih kladioničarskih afera nego kvaliteta igara na terenu.

Uz to je dobio i desetomjesečnu suspenziju u Premijer ligi, pa Lucianu Spallettiju nije ostalo mnogo izbora. Norveška nikako da se kvalifikuje na prvenstvo Evrope, pa je Odegaard kao jedan od najboljih vezista u Premijer ligi morao da gleda Evro od kuće, baš kao i njegov zemljak Erling Haaland u napadu.

U vezi fale i Jack Grealish i Gavi, a izostanak prvog je mnoge iznenadio kad je Southgate objavio spisak. Izbor drugog nije ni mogao da postoji zbog Gavijeve povrede zbog koje je bilo prepucavanja na relaciji Barcelone i selektora „furije“ Luisa De La Fuentea.

REUTERS/Dylan Martinez

Serge Gnabry se povrijedio u polufinalu Lige šampiona s Real Madridom i tada su mu porušene nade da može na Euro, dok Marcus Rashford može da se druži pored televizora sa spomenutim Haalanom.

Rashford nije imao sezonu kakvu je želio, dao je samo osam golova i to svakako nije bilo nešto zbog čega je Southgate potrčao da ga zove dok Unitedov mestro ne popravi stanje i postane konkurentan Kaneu, Saki, Fodenu, Palmeru.

Na kraju valja spomenuti još neka imena, poput često kritikovanog Harryja Maguiera koji je za reprezentaciju igrao bolje nego za klubove, Raheema Sterlinga koji će morati da izbori svoje mesto u nacionalnom timu, Christophera Nkunkua, koji kuburi s povredama, kao i Ricea Jamesa, a spisak kvalitetnih imena kojih nema mogao bi da potraje do kraja Eura. I da svejedno mogu da budu u dovoljno opasnom timu da ga osvoji.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen predstojećem Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!