Igračima je prekipjelo i podnose tužbu protiv FIFA-e: “Dosta znači dosta!”

Nogomet 15. okt 202408:33 0 komentara
Foto: FIFA/Handout via REUTERS

Globalna unija profesionalnih fudbalera - FIFpro - je u kooperaciji sa predstavnicima eminentih evropskih nacionalnih šampionata podnijela tužbu Evropskoj komisiji protiv Svjetske kuće fudbala (FIFA) zbog iscrpljujućeg rasporeda takmičenja koji podrazumijeva veliki broj utakmica.

U prethodnom periodu su brojni istaknuti fudbaleri, ali i njihovi prethodnici i novinari u javnosti govorili o aktuelnom problemu koji je stvorila neutoljiva glad FIFA za zaradom i to nauštrb igrača – kontinualnim povećavanjem broja utakmica iz sezone u sezonu.

As Manchester Cityja i reprezentacije Španije Rodri je bio najotvoreniji i bez ustručavanja govorio o izazovima sa kojima se fudbaleri susreću, da bi nedugo zatim i doživio tešku povredu zbog koje će narednih mjeseci biti van stroja.

Čelni ljudi FIFpro i najboljih evropskih liga, koje predstavljaju klubove iz najmanje 30 država, u julu su dogovorili da će pravnim putem rješavati postojeći spor.

FIFpro je podnio zvaničnu žalbu protiv FIFA zbog ekspanzije Svjetskog prvenstva za klubove na 32 tima naredne godine, a potom na 46 učesnika 2026. godine.

U primjedbi se navodi da se prenatrpani kalendar fudbalskih takmičenja kosi sa zakonima konkurentnog rada u Evropskoj uniji, predstavlja opasnost po dobrobit fudbalera, ali i apostrofira postupke FIFA kao neosnovane i nehumane.

„FIFA odbija da sasluša igrače i sarađuje sa fudbalerima čiji je rad osnova čitave industrije kojom se svi bavimo – stvaranjem omiljenog oblika zabave za evropsko, ali i svjetsko tržište. FIFA ih ugrožava jer izlaže njihova tijela teško, ako i ikako, izdrživom naporu“, rekao je predsednik FIFpro Evropa David Terrier i dodao:

„Mi smo saslušali igrače, dugo već dobijamo iste primjedbe – primorani su da igraju previše i nemaju dovoljno vremena za adekvatan oporavak. Zato su mnogi odlučili da pred najnaporniju od svih sezona dosad govore u javnosti – dosta znači dosta“.

FIFA se još nije oglasila povodom pokrenutog postupka pred Evropskom komisijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!