Italija se provukla do Eura, Ukrajina potencijalni protivnik BiH u baražu

Nogomet 20. nov 202322:39 0 komentara
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Poznata su još tri učesnika Evropskog prvenstva u Njemačkoj naredne godine. Svoju priliku su večeras iskoristili Italija, Slovenija i Češka.

Najzanimljivije je bilo u Leverkusenu gdje je Ukrajina dočekala Italiju. Ukrajina je morala pobijediti kako bi osigurala plasman na EURO dok je Azzurima bio dovoljan i jedan bod.

Furiozno su započeli meč nominalni domaćini ovog susreta.Zaprijetili su Tsygankov i Mudryk no njihovi udarce je bez većih problema odbranio Donnarumma. Italija je u 7. minuti zaprijetila preko Choese koji nije iskoristio veliku šansu. Ušao je u kazneni prostor i šutirao, ali lopta odlazi preko gola.

REUTERS/Thilo Schmuelgen

Azzuri su preuzeli inicijativu u drugoj polovini prvog dijela. Najbolju šansu za goste imao je Frattesi u 30. minuti. Primio je dobro dodavanje, ušao u kazneni prostor i šutirao, no golman Ukrajine fantastično brani udarac.

REUTERS/Thilo Schmuelgen

U nastavku meča ponovo prilika za Chiesu. Nakon jednog solo prodora, krilni napadač se namjestio na šut, ali lopta prolazi zamalo pored gola domaćih. U 65. minuti velika prilika za Ukrajinu. Mudryk je primio dodavanje, šutirao sa 14 metara, ali Donnarumma je bio na mjestu i savršeno zaustavio njegov udarac.

Azzuri su veoma blizu vodstva bili u 76. minuti. Scamacca je prevario dva protivnička fudbalera, ušao u kazneni prostor i šutirao, ali golman Trubin krajnjim naporom spašava svoju selekciju.

Italija je sa bodom osigurala nastup Evropskom prvenstvu gdje će braniti titulu dok će Ukrajina šansu tražiti u baražu, a upravo je ta selekcija jedan od mogućih protivnika Bosne i Hercegovine. Izvlačenje parova za baraž je na rasporedu 23. novembra.

Standings provided by Sofascore

Slovenija i Češka izborile EURO

Slovenija je na domaćem terenu dočekala Kazahstan. Slovencima je odgovarao i remi dok su gosti imali imperativ pobjede. Dominirali su domaći u prvom dijelu vođeni sjajnom podrškom sa tribina, a gol za potpunu euforiju postignut je u finišu prvog dijela. Siguran realizator najstrožije kazne bio je Šeško.

Kazahstan do poravnanja dolazi u 48. minuti preko Orazova, no više od toga gosti nisu mogli budući da je za domaće u 85. minuti za pobjedu pogodio Verbič. Slovenija sa drugog mjesta u grupi H ide na EURO.

Češka je protiv Moldavije opravdala ulogu favorita. Gol za vodstvo domaćeg tima postignut je u 15. minuti. Odigrana je brza kontra Češke u trenutku ofanzive Moldavije, Soucek je pronašao Douderu koji je sjajno istrčao i sam pred golom donio prednost svom timu. Pitanje pobjednika riješeno je u 72. minuti kada Chory pogađa za 2:0, a do kraja je za 3:0 pogodio Soucek. Također, Češka baš kao i Slovenija sa drugog mjesta ide na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Standings provided by Sofascore

U ostalim mečevima Sjeverna Makedonija i Engleska odigrali su 1:1, Finska je slavila na gostovanju San Marinu sa 1:2, Albanija i Farski Otoci odigrali su bez pobjednika dok je Sjeverna Irska savladala Dansku sa 2:0.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!