Novi trener Barcelone ima neobičan zahtjev za igrače, moraju imati zdrava usta

Nogomet 13. jul 202408:35 0 komentara
Foto: Barcelona fc

Barcelona u predstojeću sezonu ulazi sa novim trenerom. Hansi Flick naslijedio je Xavija Hernandeza, a sa sobom je donio i nove metode.

Njemački trener iznenadio je mnoge metodama i zahtjevima prema igračima na startu nove sezone. Flick insistira i na stomatološkom pregledu, tokom medicinskih testova, jer karijes može uticati na performasne fudbalera, piše Marca. 

“Imati zdrava usta pomaže u poboljšanju sportskih performansi i obrnuto. Adekvatna sportska praksa može imati povoljan učinak na oralno zdravlje. Oralno zdravlje je sastavni i suštinski dio koji utiče na kvalitetu života i zdravlje pojedinca”, navedeno je u izvještaju španskog društva za parodontologiju i oseointegraciju.

Stručnjaci dalje objašnjavaju kakve povrede može izazvati nebriga o dentalnoj higjeni.

“U bolesnim ustima dolazi do situacije hronične infekcije koja može dovesti do problema s mišićima, tendinitisa, artritisa… Što će ograničiti performanse sportiste, posebno kada su također povezane s bolom i funkcionalnim ograničenjem. To je također povezano sa većim zamorom mišića i kasnijim oporavkom od povreda mišića” navode španski stomatolozi Olalla Argibaya i Jerian Gonzalez.

Prema Generalnom vijeću stomatologa, nezdrava usta mogu uticati na sportske performanse kroz različite načine:

“Sportisti su skloniji karijesu. 55% sportista koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Londonu imalo je karijes, a 76% problema sa desnima. Činjenica da imaju više karijesa može biti povezana sa činjenicom da fudbaleri i sportisti generalno teže ishrani bogatoj ugljikohidratima i da više konzumiraju izotonična pića, bezalkoholna pića sa visokim sadržajem šećera. Nadalje, stres kojem su izloženi uzrokuje smanjenje protoka pljuvačke, što doprinosi i nastanku karijesa koji, osim što je neugodan i bolan poremećaj, negativno utiče i na opće zdravlje fudbalera. To je zato što bakterije koje uzrokuju karijes mogu ući u krvotok i nastaniti se u mišićima i zglobovima, što može uzrokovati asteniju koju karakteriziraju umor mišića i dispneju (prenapregnuto disanje). Konkretno, kontrakcija-opuštanje mišića se usporava sa posljedičnim gubitkom fibrilarnog tonusa, što daje osjećaj umora i upale zglobova. Zauzvrat, to može pogodovati pojavi suza, bolova u zglobovima i ozljedama tetiva s odgođenim oporavkom”, ističu stručnjaci iz Španije.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!