Počinje nova era suđenja: Umjetna inteligencija ubrzava suđenje u Premijer ligi

Nogomet 23. okt 202414:11 0 komentara
Foto: Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Tehnološki napredak mijenja lice najvažnije sporedne stvari na svijetu.

U svijetu nogometa, gdje svaka sekunda može odlučiti o sudbini utakmice, uvođenje novih tehnologija postaje ključno za pravednost i preciznost suđenja. Engleski Premier League, jedna od najprestižnijih nogometnih liga na svijetu, sprema se za značajan korak naprijed u korištenju umjetne inteligencije (AI) kako bi poboljšala kontroverzni sustav VAR (Video Assistant Referee).

VAR – prijatelj ili neprijatelj nogometa?

Od svog uvođenja 2019. godine, VAR je izazvao brojne rasprave među navijačima, igračima i stručnjacima. Iako je cilj bio smanjiti broj pogrešnih sudačkih odluka, kritike su se uglavnom odnosile na dugotrajnost procesa pregleda snimki, što je često prekidalo tijek igre i umanjivalo spontanost slavlja nakon postignutih golova.

Unatoč kritikama, statistike govore u prilog VAR-u. Prema podacima Premier lige, točnost sudačkih odluka porasla je s 82% prije uvođenja VAR-a na impresivnih 96% nakon njegovog uvođenja. Međutim, prostor za napredak i dalje postoji, posebno u pogledu brzine donošenja odluka.

SAOT – novi igrač na terenu

Odgovor na izazove VAR-a dolazi u obliku poluautomatizirane tehnologije za otkrivanje zaleđa (Semi-Automated Offside Technology – SAOT). Ova napredna tehnologija, koja je već korištena na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. i Europskom prvenstvu 2024., sada dolazi i u Premier ligu.

Kako SAOT revolucionizira suđenje?

SAOT se temelji na sofisticiranim sustavima računalnog vida koji mogu pratiti do 10.000 točaka na tijelu svakog igrača i lopte, i to nevjerojatnom brzinom od 200 ažuriranja u sekundi. Ova preciznost omogućena je primjenom dubokog učenja i konvolucijskih neuronskih mreža (CNN), koje analiziraju ogromne količine video podataka prikupljenih s desetaka kamera postavljenih na stadionima.

Rezultat je dramatično smanjenje vremena potrebnog za donošenje odluka o zaleđu – procjenjuje se da SAOT može skratiti taj proces za čak 31 sekundu. Osim brzine, SAOT nudi i jasniji prikaz situacija zaleđa za televizijske gledatelje, zamjenjujući dosadašnje ručno postavljane linije virtualnom okomitom zavjesom koja precizno pokazuje koji dio igračevog tijela je u zaleđu.

Umjetna inteligencija na djelu

Srce SAOT-a čine algoritmi dubokog učenja, posebno dizajnirani za obradu i razumijevanje sadržaja slika i videozapisa. Ovi algoritmi prolaze kroz višestupanjski hijerarhijski proces analize, gdje početni slojevi izvlače osnovne značajke iz slika, poput rubova, mrlja i kutova, dok kasniji slojevi te značajke grupiraju u veće, konceptualno značajnije kategorije.

Od treninga do terena

Prije nego što AI sustav može djelovati u stvarnom vremenu, mora proći kroz intenzivan proces “treninga”. To uključuje hranjenje sustava mnoštvom primjera situacija koje će analizirati, čime se poboljšava njegova sposobnost prepoznavanja i predviđanja. Iako je ovaj proces računalno zahtjevan, jednom kada je završen, sustav može pružiti predviđanja u stvarnom vremenu, što je ključno za primjenu SAOT-a tijekom utakmica.

Action Images via Reuters/Paul Childs

Budućnost nogometnog suđenja

Očekuje se da će SAOT biti uveden u Premier ligu od listopada 2024. godine, nakon što čelnici lige budu uvjereni u njegovu pouzdanost. Tony Scholes, glavni nogometni dužnosnik Premier lige, izjavio je da VAR možda “nikada neće biti savršen”. Međutim, uvođenje SAOT-a vjerojatno će ga približiti tom idealu i potencijalno povećati prihvaćenost tehnologije među navijačima.

Izazovi i očekivanja

Iako mnogi navijači podržavaju VAR uz uvjet da se poboljša, izazovi ostaju. Kritike se i dalje odnose na smanjenje užitka navijača, ograničavanje spontanosti slavlja golova i percepciju pretjerane pedantnosti kod marginalnih odluka. Zanimljivo je da je čak i sam opstanak VAR-a u Premier ligi bio doveden u pitanje – Wolverhampton Wanderers predložili su njegovo ukidanje na sastanku klubova Premier lige krajem sezone 2022-23, ali su izgubili glasovanje s 19-1.

Pogled u budućnost

Kontinuirani napredak u istraživanju i inženjeringu AI-ja pomiče granice mnogih aspekata sportske analitike podataka. Primjena SAOT-a u vrhunskim nogometnim utakmicama samo je istaknut primjer kako najnovija tehnologija može biti iskorištena za poboljšanje igre.

Balans između tehnologije i tradicije

Dok se nogomet kreće prema sve većoj tehnološkoj integraciji, ključno pitanje ostaje kako održati ravnotežu između preciznosti koju donosi tehnologija i strasti koju navijači osjećaju prema igri. SAOT predstavlja korak prema bržem i preciznijem suđenju, ali izazov leži u njegovoj implementaciji na način koji ne narušava temeljni duh i spontanost nogometa.

Dok Premier liga ulazi u novu eru tehnološki potpomognutog suđenja, očito je da će debata o ulozi AI-ja u nogometu samo jačati. Hoće li SAOT biti ključ za rješavanje dugogodišnjih frustracija s VAR-om ili će otvoriti nova pitanja o granicama tehnologije u sportu? Odgovor će se vjerojatno kristalizirati kroz nadolazeće sezone, dok navijači, igrači i službene osobe zajedno navigiraju ovim uzbudljivim, ali izazovnim vodama modernog nogometa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!