Pokrenut postupak protiv asa Tottenhama zbog rasizma, prijeti mu suspenzija od 12 utakmica

Nogomet 12. sep 202414:39 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Engleski nogometni savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv veznjaka Tottenhama Rodriga Bentancura jer je na rasnoj osnovi uvrijedio saigrača Son Heung-mina.

U razgovoru za urugvajsku televiziju u junu, voditelj Canala 10 je urugvajskog reprezentativca pitao za dres igrača Spursa, na što je on odgovorio: “Sonnyjev? Mogao bi biti Sonnyjev rođak, svi izgledaju isto.”, prenosi BBC.

Bentancur se kasnije izvinio na Instagramu i rekao da su njegovi komentari “jako loša šala”.

JOŠ SPORTA

FA je saopštio da je 27-godišnji urugvajski reprezentativac “optužen za navodno kršenje FA pravila E3 zbog nedoličnog ponašanja u vezi s intervjuom za medije”.

Iz saveza kažu da ova izjava predstavlja “teško kršenje budući da uključuje pozivanje, bilo izričito ili implicitno, na nacionalnost i/ili rasu i/ili etničko porijeklo”.

Što se tiče dužine zabrane, zakoni FA-ja kažu da će se regulatornim komisijama preporučiti vanjske “sankcije od 6-12 utakmica koje se temelje na utakmici za gotovo sva djela diskriminacije od strane pojedinačnih sudionika”.

BBC dodaje da Bentancur ima rok do četvrtka, 19. septembra da odgovori na optužbu.

Istovremeno je dobrotvorna organizacija za borbu protiv diskriminacije Kick it Out rekla da je primila “značajan broj” pritužbi na Bentancurovo vrijeđanje na rasnoj osnovi, koje je istaknulo “širi problem koji snažno pogađa istočnoazijske i šire zajednice”.

Son je rekao da mu se Bentancur izvinio zbog uvrede.

“Razgovarao sam s Lolo”, rekao je Son u junu. “On je pogriješio, on to zna i ispričao se. Lolo ne bi nikada namjerno rekao nešto uvredljivo. Mi smo braća i ništa se nije promijenilo. Prošli smo ovo, ujedinjeni smo i vratit ćemo se zajedno u predsezoni da se borimo za naš klub kao jedan”, kazao je Son.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!