Salveta sa Messijevim potpisom prodata za vrtoglavu cifru

Nogomet 18. maj 202409:18 1 komentar
Foto: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Sports

Salveta na kojoj je Lionel Messi 2000. godine potpisao da pristaje da dođe u Barcelonu prodata je za 760.000 funti (oko 888.000 eura), objavila je britanska aukcijska kuća Bonhams.

Očekivalo se da će prodajna cijena biti u rasponu od 300.000 do 500.000 funti. Internet aukcija trajala je od 8. do 17. maja.

“Salveta je promijenila sudbinu i kluba i samog Messija, koji je postao jedan od najvećih igrača svih vremena“, objavili su iz Bonhamsa.

Ovu uspomenu pažljivo je u sefu čuvao Horacio Gagioli, Messijev advokat u to vrijeme. Salveta ne nosi samo Messijev potpis, već i potpise Carlesa Reksaca, tadašnjeg sportskog direktora Barcelone, i Josepa Marije Minguele, lovca na talente, koji je prepoznao Messijev potencijal.

Salveta, koja je potpisana na ručku na Monjuiqu sadrži pismenu obavezu Reksaca.

“U Barceloni, 14. decembar 2000. godine Karles Reksac, sportski direktor Barcelone pristaje, pod punom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, da potpiše ugovor sa igračem Lionelom Messijem, pod uslovom da se pridržavamo dogovorenih iznosa“, napisano je na salveti.

Messi, koji je od tada osvojio više velikih titula, uključujući Ligu šampiona i Svjetsko prvenstvo, imao je samo 13 godina kada se pridružio Barceloninoj akademiji, u koju je došao iz argentinskog kluba Newells Old Boysa.

Svjetski prvak otišao je iz Barcelone 2021. u Paris Saint – Germain, odakle je prošle godine prešao u Inter iz Miamija i sada je prva zvezda MLS lige.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare