Svaki navijač voli njegovu pesmu, ali ga malo ko zna: Bez ovog čovjeka fudbal ne bi bio isti (VIDEO)

Nogomet 01. maj 202421:33 0 komentara
Foto: Screenshot Youtube JOE

Himna Lige šampiona - pjesma koju svaki ljubitelj fudbala voli da čuje, posebno poslije spektakularnih ovogodišnjih četvrtfinala i polufinala.

Međutim, ko je zapravo komponovao himnu i kako poslije živi? Ovo je vjerovatno samo mali broj fanova koji se zapitao, a odgovor je pred vama.

U ljeto 1992. zazvonio mu je telefon. Tony Britten tada vjerovatno nije ni slutio da će mu to promijeniti život. Evropska kuća fudbala (UEFA) odlučila je da rebrendira najpoznatije fudbalsko takmičenje na svijetu, a za to im je bila potrebna nova himna.

„Prošlo je dosta vremena, ali da budem iskren, to je bio samo jedan od poslova koje sam dobio. Stari Kup šampiona postao je dosadno takmičenje i UEFA je želela da ga podigne na viši nivo u vreme kada su huligani divljali Evropom”, rekao je jednom Britten.

Britten je ubrzo poslao listu klasičnih kompozicija koje bi se mogle preraditi kako bi postale nova himna. UEFA je izabrala “Sveštenik” (“Sveštenik”), koji je komponovan za krunisanje kralja Georgea II 1726. godine. Bila je to Handelova kompozicija.

Britten je rođen u Croydonu na samoj periferiji Londona (neki će reći da to nije London), išao je u studio sa horom Akademije Svetog Martina i Kraljevskim filharmonijskim orkestrom.

“Neki kažu da je pjesma ukradena od Handela, ali nije. To je samo detalj na početku, ostalo je moj rad. Sjećam se da sam se pitao gdje su reči. Rekli su mi da ne znaju, ali da žele nešto na tri zvanična jezika UEFA – engleskom, njemačkom i francuskom”, objasnio je Britten.

Koristio je superlative “najveći” i “najbolji”, a na ova tri jezika preveo je i “glavni događaj” i “šampioni”. Sve se to danas nalazi u himni koja je nastala neobično brzo.

“Sve se skupilo za nekoliko sedmica, a sama kompozicija je trajala nekoliko dana. Doduše, kada je nastajalo takmičenje, učestvovalo je samo osam ekipa, a ne kao sada. Svakih nekoliko godina UEFA radi rebrendiranje i prije nekog vremena dali su ocjenu kada su rekli da je muzika najjači dio brenda. Pokušali smo se malo poigrati s tim, pa smo napravili funk verziju i beat verziju i ispalo je odlično. Poslali smo ga emiterima i oni su rekli da je odličan, ali da će se držati originala”, rekao je Britten.

Štefan Effenberg mu je jednom rekao šta mu je do danas najveći kompliment.

“Rekao mi je da se uvijek naježi kada čuje muziku, a ja sam mu rekao da je nervozan. Da budem iskren, teško je i finansijski i emocionalno. To je takmičenje koje traje dugo, skoro dvije trećine godine, a vrlo rijetko se odmah vidi ko će biti pobjednik. Effenberg je bio poznat kao čvrst momak i rekao je da ga je muzika naježila.”

Lionel Messi je rekao da ga je motivisala da bude još bolji, Zinedine Zidane je bio oduševljen njome, a Cristiano Ronaldo voli da joj pjeva na predstavljanju. Međutim, sve to ne znači da Britten od nje zarađuje.

“I dalje privlači pripadnike ‘kraljevske elite’, ali ne donosi milione. To uglavnom zavisi od nosioca prava na prenos. Recimo, u Rusiji i Kini ne dobijem ni peni, što je suludo. Svaki kompozitor će vam reći, kada bogati i slavni koriste vašu muziku, to nadoknađuje sve stvari koje nisu bile tako uspješne.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

JOŠ SPORTA:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!