Svi rekordi Lea Messija koje će teško iko oboriti – zbog njega su izmišljali i riječi

Nogomet 05. nov 202309:51 0 komentara
REUTERS/Stephanie Lecocq/File Photo

Uradio je sve o čemu je ikada sanjao i znatno više od toga, postao je simbol jednog sporta, jedne države, postao je popkulturna ikona.

“Da li je Messi ovdje?“, pitao je jednom prilikom Pep Guardiola fudbalere Barcelone u svlačionici. Razlog? To je bio i ostao jedini fudbaler kog nije smio da ostavi na klupi za rezerve.

Lionel Messi je postao možda i najveći fudbalski čarobnjak svih vremena, a neki od njegovih rekorda nikada neće biti srušeni.

Messi je prošao put od klinca iz Rosarija koji ima problem sa hormonom rasta, do globalne ikone i čovjeka koji je učinio da se i Amerikanci zaljube u “soccer“. To nije uspeo nekada ranije ni Pele, ni David Beckham, pa čak ni Zlatan Ibrahimović.

Ipak, omaleni “Gaučos“ koji nosi 10 na leđima i magiju u kopačkama učinio je da i poslovično neoduševljeni Amerikanci budu hipnotisani fudbalom.

Sam Navarro-USA TODAY Sports

Podigao je još jednu rekordnu “Zlatnu loptu“ i to osmi put u karijeri. Niko nikada nije osvojio više od pet (to je uspio Cristiano Ronaldo), što pokazuje nevjerovatnu konstantnost Argentinca. Uradio je sve o čemu je ikada sanjao i znatno više od toga, postao je simbol jednog sporta, jedne države, postao je popkulturna ikona.

Ako ste ikada čuli za fudbal, sigurno ste čuli i za Messija.

Osvojio je četiri “Zlatne lopte“ zaredom, što je ubjedljivo najviše od kada se ova nagrada dodjeljuje, a ovog puta mu je osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru osiguralo da uđe u historiju. Postavio je i nekoliko rekorda Mundijala, pa je tako odigrao najviše utakmica na ovom takmičenju ikada – čak 26 – što i ne čudi jer je dva puta vodio Argentinu do samog finala. Ujedno je i jedini fudbaler koji je postigao barem gol u svakoj fazi Mundijala. To nije uspio niko prije njega.

REUTERS/Hannah Mckay/File Photo

Barcelona mu je dala priliku da zablista na najvećoj sceni, a on joj je vratio. Višestruko. Postigao je čak 672 gola u dresu ovog kluba, niko nije nikada dao više golova za jedan klub u historiji, i od El Clasica je napravio sopstveno igralište jer je čak 26 golova dao Realu.

Očekivano je najbolji strijelac u historiji Primere sa 474 gola (i najbolji asistent sa 193 dodavanja za pogodak), a nekako uz to prirodno ide i da ima najveći broj hat-trickova (36).

Argentinac je osvojio i najveći broj trofeja od svih fudbalera (44), što dovoljno govori kakav je faktor bio kada god bi se pojavio na terenu.

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Nikada neće biti zaboravljena Messija 2012. godina kada je postigao čak 91 gol. Time je nadmašio i dotadašnji rekord Gerda Mullera za koji se mislilo da će možda biti vječan po broju pogodaka u jednoj kalendarskoj godini.

Vratimo se na početak i zašto je Guardiola uvijek takvim rečima govorio o Messiju? Zbog toga što je zaslužan za termin “Sextuple“, odnosno osvajanje čak šest trofeja u jednoj kalendarskoj godini. Do 2020. godine je to bio jedinstven podvig u historiji fudbala kada je i Bayern u tome uspio.

Messi
REUTERS/Juan Medina

Da li vas čudi što je tada Messi osvojio “Zlatnu kopačku“? Uradio je to šest puta u karijeri. Messiju je fudbal bio samo način da se izrazi, baš kao što je pijanisti klavir ili Andrei Bocceliju glas.

Ipak, fudbal mu je donio zvanje globalne ikone. To je postalo jasno kada je objavio Instagram fotografiju sa “boginjom“, trofejom Svjetskog prvenstva. Sakupio je čak 75,7 miliona lajkova što je najviše u historiji ove mreže, a nalazi se u Top 5 sa još jednom objavom.

JUAN MABROMATA / AFP

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!