Takmičarska komisija N/FS BiH donijela odluku o utakmici Sarajevo – Posušje, evo njihovog obrazloženja

Nogomet 16. sep 202417:06 0 komentara
Foto: N1

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odnosno Takmičarska komisija krovne kuće bh. fudbala donijela je odluku da se utakmica Sarajevo - Posušje koja je okončana 2:2 i registruje rezultatom koji je i ostvaren na terenu.

U javnosti su se pojavile informacije da bi meč mogao biti registrovan rezulatatom 3:0 za ekipu sa Mokrog doca, zbog toga što je Sarajevo ostalo bez ijednog U-21 igrača na terenu, kada je u posljednjim sekundama Nidal Čelik zaradio crveni karton i isključenje.

Međutim, šef stručnog štaba Zoran Zekić do tada je izvršio sve izmjene, pa je N/FS BiH istakao kako je navedenu situaciju odredila “viša sila”.

Saopštenje Takmičarske komisije N/FS BiH prenosimo u cjelosti.

“Komitet za takmičenje NS/FS BiH danas je na sjednici pored svojih redovnih aktivnosti, razmatrao i dopis HŠK Posušje povodom utakmice 6. kola WWIN lige BIH između FK Sarajevo i HŠK Posušje, odigrane na dan 14.09.2024. godine.

Članom 41. Propozicija takmičenja WWiN lige definisan je način dostave žalbe klubova na odigrane utakmice. Žalba nije u roku najavljena, niti je dostavljena Komitetu za takmičenje NS/FS BiH u propisanoj formi. Stoga Komitet za takmičenje NS/FS BiH nalazi da se dopis HŠK Posušje ne može niti formalno smatrati žalbom na odigranu utakmicu između FK Sarajevo i HŠK Posušje. U cilju očuvanja integriteta takmičenja, kao i zbog interesa javnosti u BiH, Komitet za takmičenje NS/FS BiH se ovim putem javno očituje na navode iz dopisa HŠK Posušje.

Komitet za takmičenje NS/FS BiH je nakon izvršenog uvida u službenu dokumentaciju utakmice između FK Sarajevo i HŠK Posušje, vezanu za isključenje igrača FK Sarajevo (Nidal Čelik), stava da od strane FK Sarajevo nije učinjena povreda odredbi iz člana 71. stav 1) iz tačke 3. Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine, niti odredbi člana 27. stav 2) Propozicija takmičenja WWIN liga BiH za takmičarsku sezonu 2024/25, te je donio jednoglasnu odluku o registraciji ove utakmice postignutim rezultatom (2:2).

FK Sarajevo je ispunio sve obaveze u skladu sa Propozicijama takmičenja WWiN lige BiH, tj. obavezu prijave minimalnog broja igrača uzrasta do 21 godine u zapisnik i obavezu minimalnog broja igrača uzrasta do 21 godine starosti na terenu tokom cijele utakmice. U momentu kada se na terenu nije nalazio niti jedan igrač FK Sarajevo uzrasta do 21 godine starosti, FK Sarajevo nije prekršio odredbe člana 27. stav 2) Propozicija takmičenja WWIN liga BiH za takmičarsku sezonu 2024/25, jer se dogodila situacija koja je prouzrokovana višom silom na koju FK Sarajevo nije direktno uticalo. U trenutku isključenja igrača (Nidala Čelika) FK Sarajevo nije imalo pravo, niti mogućnost da izvrši izmjenu igrača, iako su se na klupi FK Sarajevo za rezervne igrače tada nalazila još tri igrača uzrasta do 21 godine starosti. Stoga se utakmica između FK Sarajevo i HŠK Posušje registruje postignutim rezultatom. U ovom slučaju ne postoji povreda odredbi Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine koje bi eventualno proizvele takmičarske i disciplinske posljedice za FK Sarajevo”, poručili su iz takmičarske komisije N/FS BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!