Večeras veliko finale Evropskog prvenstva: Furija po četvrti put ili Englezi prvi historijski?

Nogomet 14. jul 202407:10 0 komentara
REUTERS/Lee Smith

Finale Evropskog prvenstva u Njemačkoj biće okončano večeras, fudbalskim klasikom između Španije i Engleske.

Španci su barem što se igre tiče mnogo više pokazali, nego Englezi sa najskupljom reprezentacijom na ovogodišnjem Euru od 1,5 milijardi eura.

Crvan Furija košta na fudbalskom tržištu mnogo manje, Transfermarkt procjenjuje njihovu vrijednost na 965 miliona eura. Ipak, Luis de la Fuente odlično je spojio mladost i iskustvo, te doveo Špance nadomak četvrte titule prvaka Evrope.

Sigurno da ne smijemo optisati Engleze. Želi Gareth Southgate otići korak dalje, nego što je to bilo na Wembleyju, kada su Italiji na prethodnom šampionatu Starog kontineta, rastužili milione Engleza.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Što se tiče puta Engleske do finale, nije bio bajkovit i mnogi su predviđali da kako igraju, kući mogu već na startu nokaut faze.

Prvi meč grupne faze dobili su protiv Srbije 1:0, iako su u drugom poluvremenu morali strepiti za trijumf. Uslijedio je duel sa Dancima, gdje se vidjelo kako je Gordi Albion ranjiv, ali ni taj meč nisu izgubili završeno je 1:1. U trećem nisu uspjeli savladati Sloveniju. Golova nije bilo, pa su engleski reprezentativci sa dva remija i pobjedom završili prvi u grupi.

Osmina i četvrtfinale donijeli su prave rovovske bitke, a lako su mogla “Tri lava” pakovati kofere, međutim u posljednjim minutama ukazao je protiv Slovačke Jude Bellingham i odveo Englesku u produžetak. Šokirano Slovake dokusurio je Harry Kane golom na startu produžetaka, što je bilo dovoljno za prolaz dalje.

REUTERS/Leon Kuegeler

I protiv Švicaraca gubili su Englezi do finiša meča, ali ih je ovaj put spasio precizni udarac Sake sa distance. Utakmica protiv Švicarske otišla je na penale. Jordan Pickford skinuo je jedan penal i to Manuelu Akanjiju i plasman mežu četiri najbolja Evrope.

Gubili su Englezi i u trećoj utakmici nokaut faze protiv Nizozemaca. Ali ponovo su režirali pravu dramu. I opet posljednje minute. Southgate je ubacio Palmera i Watkinsa u igru, a napadač Aston Ville majstorski je pogodio ja plasman u veliko finale, na dodavanje sjajnog igrača Chelseaja.

REUTERS/Annegret Hilse

Španci su na početku prvenstva bili favoriti iz sjene. Davali su im solidne šanse, ali ne prije Njemačke, Engleske, Francuske, Portugala…

Međutim Furija je furiozno prošla grupnu fazu, bez ijednog primljenog pogotka. Mnogo lakše od očekivanog razbili su Hrvatsku sa 3:0. Naredni duel donio je okršaj sa Italijanima, a prvake Evrope su totalno nadigrali i mnogi nisu mogli vjerovati da je na kraju bilo svega 1:0. Promiješao je karte Fuente za meč sa Albancima, ali bez obzira na to pobjeda nije izostala (1:0).

Dalje su im se na putu našli hrabri Gruzijci u osmini finala. Autogol Le Normanda, uozbiljio je Špance, pa su redom Rodri, Ruiz, Williams i Olmo ugasili bajku najpozitivnijeg iznenađenja Eura.

REUTERS/Heiko Becker

Na red je onda došao najteži ispit, domaćin Njemačka.

Lamine Yamal nova planetarna fudbalska zvijezda uposlio je Danija Olmu i Španci su poveli nakon 50 minuta. Međutim, Nijemci su naravno tim koji se ne predaje, što su demonstrirali i na tom meču, kada je Wirtz pogodio u 90. minutu za produžetke.

Anthony Taylor pripremao se svirati kraj utakmice, ali u 119. minutu Olmo šalje superprecizan pas na glavu Merina i odvodi Španiju u polufinale.

Prvih dvadeset pet minuta polufinalnog ogleda Francuza i Španaca, bilo je dovoljno da dobijemo epilog klasika. Kolo Muani na asistenciju Mbappea pogodio je za vodstva Trikolora, ali Yamal jednim od najljepših golova na Euru, a kasnije i Olmo za četiri minute su režirali preokret i kartu za finale.

Utakmica finala Eura 2024 između Španije i Engleske. na programu je večeras od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu, uz direktan prijenos na BHT1.

Uz N1 igrajte fantasy posvećen aktuelnom Evropskom prvenstvu i osvojite

vrijedne nagrade. Više informacija možete pronaći OVDJE, a registraciju na Fantasy Euro 2024. možete pronaći na OVOM LINKU.

Ne propustite priliku da budete dio najvećeg fudbalskog spektakla – N1 Fantasy Football – vaša igra, vaša pravila!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!