Carlsen dobio nagradu pa javno izjavio da se ne smatra najboljim šahistom svih vremena pa završio političkom porukom (VIDEO)

Ostali sportovi 20. sep 202422:47 0 komentara
Arun SANKAR / AFP

FIDE, svjetska šahovska federacija, priredila je dodjelu nagrada povodom proslave stogodišnjice od osnivanja te organizacije. U centru pažnje našla se nagrada namijenjena najboljem šahisti svih vremena.

Dobio ju je 33-godišnjak, koji je i dalje aktivan igrač – Magnus Carlsen. Sve je održano tokom Šahovske olimpijade održane u Budimpešti.

Norvežanin se zahvalio na nagradi koju je dobio, ali je nakon toga izjavio kako sebe ne smatra još uvijek dostojnim.

Malo je čudno što dobijam ovu nagradu dok sam još aktivan igrač. Trenutno, mnogo više pažnje posvećujem igrama Norveške na Šahovskoj olimpijadi. Sretan sam što sam dobio nagradu, naravno, ali moje mišljenje je i dalje da je Garry Kasparov imao bolju karijeru od mene. Razumijem zašto sam ja dobio nagradu, ali mislim da ju je on više zaslužio“, skromno je rekao Carlsen.

U duhu onoga što bi Kasparov, koji je poznat kao istaknuti politički aktivista, želio reći da je na pozornici, Carlsen je zatim poslao političku poruku.

“Siguran sam da bi i Kasparov iskoristio priliku da savjetuje da se ne dozvoli nastup šahovskim federacijama Rusije i Bjelorusije na međunarodnim takmičenjima, pa ću u njegovu čast to učiniti ja“, rekao je Norvežanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!