Nekadašnji učesnik OI postao šef mafije: Ubijao je i prodavao tone kokaina

Ostali sportovi 18. okt 202409:57 0 komentara
Foto: Canadian Olympic Committee

Bivši kanadski olimpijac i snowboarder Ryan Wedding optužen je za vođenje operacije trgovine drogom i planiranih ubistava

Wedding je nekada bio uspješan snowboarder, a na Olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju zauzeo je 24. mjesto u slalomu. Sada se suočio sa ozbiljnim optužbama, a sada je FBI za njim izdao potjernicu zvanu “Operacija Slalom”.

FBI je izdao potjernicu za sada 43-godišnjim kriminalcem, a ponudili su i nagradu od 50.000 dolara svakome ko podijeli informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Iz ove organizacije ističu da se Weddinga traži zbog navodnog upravljanja i sudjelovanja u transnacionalnoj operaciji krijumčarenja droge koja je rutinski slala stotine kilograma kokaina iz Kolumbije, preko Meksika i Južne Kalifornije u Kanadu i Sjedinjene Američke Države.

U nalogu za hapšenje stoji da je Wedding bio umiješan u organiziranje višestrukih ubojstava koji su povezani s prodajom droge.

Koristio je Wedding kodna imena poput “Gazde, Diva, Javnog nepriatelja”, a štitio ga je zloglasni meksički kartel Sinaloa kojem je prebacivao 60 tona kokaina godišnje.

Kako je Wedding postao šef mafije?

Ova informacija potvrđena je od strane Martina Estrade, amerikog državnog odvjetnika za Središnji okrug Kalifornije. Potvrđeno je kako je nekadašnji olimpijac postao trgovac drogom optužen za vođenja međunarodne organizovane kriminalne grupe koja ej bila posvećena trgovini kokainom, ubistvima, uključujući i nedužne civile.

“Weddingova organizacija za krijumčarenje droge i njezini nemilosrdni, bezosjećajni zločini vođeni pohlepom djeluju predugo, obuhvaćajući više zemalja od Kolumbije do Meksika do Sjedinjenih Država i Kanade. Napravili su mnoge zločine, uključujući brutalna ubistva. Olimpijski snowboarder prešao je sa spuštanja padinom na život nemilosrdnog zločinca.”, istakao je agend DEA-e Matthe Allen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!