Paraolimpijka diskvalifikovana dva metra od cilja jer je ispala čovjek

Ostali sportovi 10. sep 202416:13 0 komentara
Elena Congost sa vodičem Miom Carolom Bruguerom (REUTERS/Jennifer Lorenzini)

Španska paraolimpijska maratonka Elena Congost vrlo emotivno je doživjela diskvalifikaciju dva metra od cilja i gubitak bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Congost, koja pati od degenerativnog oštećenja vida, trčala je zajedno sa vodičem Miom Carolom Bruguerom. Utrku je završila na trećem mjestu na T12 maratonu i usput zabilježila lični rekord od 3:00:48.

Međutim, 36-godišnjakinja je diskvalifikovana jer je pustila konopac, što nije dozvoljeno paraolimpijskim pravilima, prenosi Marca.

Congost je to uradila kako bi pomogla Brugeri, koji se borio sa grčevima.

Nakon što je Congost diskvalifikovan, treće mjesto je dodijeljeno Misato Michishiti iz Japana.

Pravila navode da svi trkači u T12 maratonu moraju uvijek biti povezani sa svojim vodičem putem konopca.

Elena Congost sa vodičem Miom Carolom Bruguerom (REUTERS/Jennifer Lorenzini)

Zlatnu medalju osvojila je Fatima El Idrissi iz Maroka, koja je postavila svjetski rekord 2:48.36, dok je Meryem En-Nourhi osigurala srebro.

U razgovoru za Marcu, Congost je priznala da je ostala “shrvana” ishodom.

“Voljela bih da svi znaju da nisam diskvalifikovana zbog varanja, već sam diskvalifikovana zbog toga što sam osoba i zbog instinkta koji ti se javlja kada neko pada i treba mu pomoći ili podržati. Shrvana sam, da budem iskrena, jer sam imala medalju.

Ponosna sam na sve što sam uradila i na kraju su me diskvalifikovali jer sam na sekundu pustila konopac zato što je osoba pored mene pala licem na zemlju. Ja sam uhvatila ponovo konopac i prešli smo ciljnu liniju”, ispričala je.

Congost je dodala kako nikog nije bilo u blizini da pomogne njenom vodiču tako da je refleksno djelovala kada je vidjela da Bruguera pada.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!