“Slučaj Khelif”: Rođena je kao žena, odrasla je kao žena… (VIDEO)

Ostali sportovi 03. aug 202414:16 0 komentara
REUTERS/Isabel Infantes

"Ovo nije transrodni slučaj", rekao je kasno sinoć tokom vanrednog obraćanja javnosti portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta, Mark Adams.

On je na konferenciji za medije posvećenoj “slučaju Khelif” rekao da su se u javnosti pojavile netačne informacije o alžirskoj bokserki.

“To je važno istaći, jer je bilo i slučajeva u kojima je ovaj meč predstavljen kao borba muškarca i žene. To, jednostavno, nije bio slučaj i to je naučno dokazivo”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

“Alžirska bokserka je rođena kao žensko, zavedena kao žensko, odrasla kao žensko, boksovala kao žensko i ima pasoš ženske osobe”, rekao je Adams, koji nije komentarisao odluku italijanske takmičarke Anđele Karini da se povuče iz borbe sa Iman Khelif jer je „niko nikada nije tako jako udarao“.

Adams tvrdi da je objavljen veliki broj netačnih informacija o cijelom slučaju.

“S naučne tačke gledišta, ovo nije bila borba muškarca i žene. I mislim da je potrebno da svi to razumijemo. Ta žena se takmiči već veoma, veoma dugo u ženskom sportu protiv velikog broja protivnica. Zapravo, borila se i protiv italijanskih bokserki i izgubila dva puta u posljednjih nekoliko godina, ako se ne varam”, izjavio je Adams, koji je potom sam odgovorio na pitanje koje niko nije postavio, ali koje se nameće samo po sebi – a tiče se mjerenja nivoa testosterona u krvi ženskih takmičarki na Olimpijskim igrama i drugim velikim smotrama.

“Tako da, ako bismo šire sagledali stvari, završili bismo u priči o režimu mjerenja muškosti i ženskosti, a to nije dobro ni za koga”, rekao je.

Mnogi se ne slažu sa Adamsom i smatraju da bi MOK prvi morao da uvede dozvoljene količine testosterona u tijelu takmičarki u ženskoj kategoriji, jer one sa povećanim prisustvom ovog „muškog“ hormona lako mogu doći u dominantnu poziciju u odnosu na rivalke, što se uveliko događalo na velikoj sceni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!