Alcaraz pobijedio najboljeg na svijetu za pehar u Pekingu

Tenis 02. okt 202415:26 0 komentara
REUTERS/Tingshu Wang

Carlos Alcaraz je pobjednik turnira u Pekingu. U velikom finalu Španac je poslije velike borbe i preookreta savladao Jannika Sinnera, prvog igrača svijeta, 6:7 (6:8), 6:4, 7:6 (7:3). Meč je trajao tri sata i 25 minuta.

Carlosu je ovo četvrta titula ove godine posle Indian Wellsa, Roland Garrosa i Wimbledona. Alcaraz je u karijeri do sada osvojio 16 pehara.

Prvi set je Sinner bukvalno ukrao Alcarazu. Španac je konstantno bio u prednosti, ali nije uspio da to realizuje.

Carlos je prvi stigao do breaka u četvrtom gemu. Sigurno je čuvao prednost sve do devetog gema, kada je servirao za set. Italijan tada uspijeva da oduzme servis rivalu i smanji na 5:4. Do kraja su obojica čuvali prednost početnog udarca, iako je u 12. gemu Alcaraz imao set loptu.

Ušlo se u tie break u kojem je Španac bio u prednosti. Stigao je i do 6:4 i dve vezane set lopte. Međutim, nije iskoristio priliku ni na svoj ni na Jannikov servis. Sjajni Italijan je vezao četiri poena i stigao do prvog seta.

Alcaraz je uspio da se vrati u drugom setu. Presudio je možda osmi gem u kojem je Španac spasio tri break, a vjerovatno i meč lopte. Poravnao je na 4:4, a onda je u devetom gemu realizovao break loptu za 5:4.

Nije imao problema za razliku od prvog seta da privede posao kraju u drugom dijelu igre. Bez izgubljenog poena dolazi do 6:4 i 1:1 u setovima.

Španac je zadao prvi udarac u odlučujućem setu. Oduzeo je servis rivalu trećem gemu i poveo 3:1. U petom gemu je propustio dvije vezane break lopte za vjerovatno nedostižnih 4:1. Sinner se izvukao i smanjio na 3:2, a onda u osmom gemu stigao do tri vezane break lopte. Drugu je realizovao za 4:4.

Dobio je Sinner i servis na svoj servis i natjerao Alcaraza da servira za ostanak u meču. Španac je uspio da poravna skor uz malo muka, a onda je u narednom gemu propustio break loptu. Ponovo je bio u situaciji da mora da dobije svoje servis gem. Uspio je i odluka je pala u tie breaku.

Sinner je poveo 3:0, ali se Alcaraz sa dva nevjerovatna poena prvo vratio na 3:2, a onda i poveo sa 4:3 na svoja dva servisa. Ušao je Španac u seriji osvojio i naredna tri poena i serijom od 7:0 došao do vrijedne pobjede.

Bio je ovo njihov deseti međusobni duel i skor je sada 6:4 za Alkaraza. Obojica su ove godine osvojili po dvije Grand Slam titule, Sinner US Open i Australiju, a Alcaraz Roland Garros i Wimbledon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!